Keresés
Close this search box.

Előzzük meg a „felfázást”!

//

A köznyelvben „felfázásként” emlegetett rendkívül kellemetlen tünetegyüttes sokaknál visszatérő probléma. A megelőzés érdekében tekintsük át, hogy a hidegen túl valójában mi minden okozhatja, és milyen lehetőségeink vannak a kezelésre.

Az akut hólyaggyulladás egyik kiváltója valóban a hideg, a nem megfelelő öltözet, esetleg hideg fürdő okozta felfázás, de gondolnunk kell a szexuális élet, vagy közös fürdőzés okozta bakteriális fertőzésekre is, melyeket még meleg gyógyfürdőkben is „beszerezhetünk”.

A hólyaghurut alhasi fájdalommal, gyakori, sürgető, de kis mennyiségű vizeletürítéssel jár, amit kellemetlen, csípő, szúró érzés kísér. A nők – rövidebb húgycsövük okán – gyakrabban érintettek, főként a fiatalabb korosztálynál jelentkezik, de változó korban a tünetek újra gyakoribbá válhatnak. Férfiaknál akut hólyaggyulladás önmagában ritkán alakul ki, inkább húgycsőgyulladással és prosztatagyulladással együtt jelentkezik, idősebbeknél pedig a véres vizelet a hólyagdaganat figyelmeztető jele is lehet, ami kivizsgálást igényel.

A betegek 20-50%-a egy hét alatt kezelés nélkül is tünetmentessé válik, ám elhúzódó vagy visszatérő esetben antibiotikumokra is szükség lehet.

A változókoriösztrogénhiány miatt gyengül a női hüvely fertőzésekkel szembeni védekezése. Vizeletpangással járó egyes anatómiai eltérések (húgycsőszűkület, hólyaggyengeség), illetve bizonyos vércsoport antigén-hiánya vagy a hüvelyváladék alacsonyabb immunglobulin szintje ugyancsak hajlamosító tényező.

A szexuális élet kapcsán, a rövid (3-4 cm) női húgycső, illetve a végbél közelsége felveti, hogy a nők gyakran nem partnerüktől, hanem saját maguktól fertőződhetnek a bélflórában található E. coli baktériummal, mely a húgyutakban gyulladást okoz.

Mindenképp ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás (napi min. 2 liter), az erős fűszerek és az alkohol mellőzése, szükség esetén a gyógyszeres kezelés. Emellett tartsuk lábunkat és derekunkat mindig melegen!

Prof. Dr. Romics Imre
tanszékvez. egyetemi tanár, SE Urológiai Klinika igazgatója

Prof. Dr. Romics Imre szerkesztésében készült Urológiai betegségek c. könyv megrendelhető a SpringMed Kiadónál: www.springmed.hu.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!