Keresés
Close this search box.

Immunrendszerünk barátai és ellenségei

//

Az immunrendszer szervezetünknek a külső-belső negatív hatásokkal, például fertőzésekkel szembeni védekezésében résztvevő sejtek, szövetek és szervek együttese. Egyes körülmények és saját szokásaink is gátolhatják annak egészséges működését. Lássuk, melyek ezek!

Immunrendszerünk
barátai és ellenségei

Stressz – Önmagábana túlzott stressz is rontja az immunrendszer működését, ráadásul a krónikus stressz csökkenti az egyes immunerősítő módszerek, gyógyszeres terápiák hatékonyságát is. A folyamatos stressz és annak fel nem dolgozása előbb-utóbb testi tünetek formájában is jelez. Az állandó nyugtalanság, a látszólag minden ok nélküli idegesség alvászavart eredményezhet, ami a hormonháztartás felborulásához is vezethet.

Alváshiány – Vizsgálatok igazolják, hogy a szükségesnél kevesebbet alvók szervezetében a vírusok és a daganatos betegségek leküzdéséhez nélkülözhetetlen fehérvérsejtek működése csökken. Alváshiány esetén megemelkedik a stressz hormon – kortizol – szintje, mely az immunrendszerben gyulladásos választ provokál. Ennek tartós fennállása a szövetek károsodásához vezethet.

Társas kapcsolatok hiánya – A Carnegie Mellon University kutatói megállapították, hogy a magányos tanulók körében az influenza elleni védőoltás generálta antitest válasz gyengébbnek bizonyult azokénál, akik szélesebb kapcsolatrendszerrel rendelkeztek. A magányos emberek, főként az idősek szervezete gyengébb immunválaszt produkál. A baráti és párkapcsolatoknak fontos szerepük lehet az érzelmi elfojtások megelőzésében. A bennünk rekedt düh, harag és szomorúság ugyanis az immunrendszer mellett a szív- és érrendszer, illetve a hormonális rendszer működését is negatívan befolyásolja. Egy japán vizsgálat szerint, a környezeti stressz (pl. zajártalom) is csökkenti az immunrendszer működését.

Vitamin- és ásványi anyaghiány – Az immunrendszer megfelelő működéséhez fontos az A, C, B6, D és E vitaminok, illetve a folsav pótlásáról gondoskodnunk. Az ásványi anyagok közül a fertőzések elleni védekezés hatékonyságát szelén, réz, cink és vas segítségével növelhetjük. Ha a szükséges mennyiséget étrendünk nem tartalmazza, javasolt azt külső forrásból, táplálék-kiegészítők segítségével biztosítanunk.

Túlsúly – Az egészségtelen táplálkozás és mozgáshiány következtében jelentkező túlsúly szintén fogékonyabbá tehet a fertőzésekre. A test zsírszövetei ugyanis olyan hormonokat állítanak elő, melyek aktiválják az immunrendszer gyulladásos válaszát. A testzsír tehát nem csak esztétikailag kedvezőtlen, hanem az anyagcsere szempontjából nagyon is aktív szövet, agyulladáskeltő vegyületek forrása. Hatására csökken a T-sejtek működése, és megnő a különböző súlyos betegségek – szív-érrendszeri, daganatos, diabétesz stb. – kockázata.

Alkohol – A University of Massachusetts Medical School kutatói 8 éven át tartó vizsgálatukban az alkoholfogyasztás, a különböző fertőzések, a szervezetben zajló gyulladások és az immunitás közti kapcsolatot térképezték fel. Megállapították, hogy nagyobb mennyiségű alkohol hatására a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekre, a szív-érrendszeri, máj és hasnyálmirigy betegségekre.

Hogyan javíthatunk a helyzeten?

Mértékletes alkohol – vörösbor – fogyasztása mellett ügyeljünk az ésszerű, szénhidrátcsökkentett étrend összeállítására és következetes betartására. Így megszabadulhatunk a ránk rakódott súlyfeleslegtől, de kerüljük a drasztikus fogyókúrát, mely szintén gyengítené az immunrendszert! A fogyás legyen lassú, fokozatos folyamat.

A stressz csökkentésére próbáljuk ki a jógát, meditációt, légzéstechnikákat! Illesszünk napirendünkbe a felgyülemlett stressz levezetését segítő sportot, sétát, egyéb tevékenységet!

Este időben feküdjünk le, és minimum 7 órát aludjunk!

Ne hanyagoljuk el társas kapcsolatainkat! A közös programok, beszélgetések is segíthetnek a felgyülemlett stressz levezetésében, a negatív érzelmek leküzdésében.

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus, immunológus főorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!