Keresés
Close this search box.

Tudod-e miért köhögsz?

//

A köhögés – amennyiben „produktív” – elősegíti a légutak öntisztulását. A száraz, kínzó, szűnni nem akaró köhögés azonban nem szolgálja e célt. A köhögés – mint tünet – megszüntetéséhez fontos tisztáznunk a kiváltó okokat a megfelelő kezelés érdekében.

Tudod-e miért köhögsz?

1. Légúti fertőzések
Meghűlések, vírusfertőzések kapcsán mindenki tapasztalta már a betegség természetes lefolyását. A kezdetben száraz köhögés pár nap elteltével produktívvá válik, azaz megindul a köpetürítés. Ilyenkor a köhögés általában idővel magától enyhül. Ha azonban egy akut gyulladásos megbetegedést kísérő köhögés tovább fennáll, mint 8 hét, vagy például idült melléküreg gyulladás áll a háttérben, akkor már krónikus köhögésről beszélünk, és ez az állapot már kivizsgálást, gyógykezelést igényel.

2. Más kórokozók
A téli időszakban előforduló légúti fertőzéseket okozó vírusok és baktériumok mellett a Mycoplasma vagy Chlamydia pneumoniae is okozhat elhúzódó köhögést. Esetükben a fertőzésnél jellemző a hideg téli időszakokban éveken át visszatérő, száraz, improduktív, mélyről jövő öblös köhögés. A kórokozók csak szerológiai vérvizsgálattal azonosíthatók, a kezelés pedig antibiotikum-kúrával történik.

3. Bronchitis
A panaszok között meg kell említeni a dohányzás okozta hajnali köpetürítéssel járó köhögést. A dohányfüst a légutak nyálkahártyáját irritálja, így állandó légúti gyulladást tart fenn. A nem dohányzó, de rendszeresen cigarettafüstöt belélegző embereknél ugyanilyen tünetek alakulhatnak ki. Ezekben az esetekben a hörgők görcsös állapotát kell oldani.

4. Asztma
Tapasztalatok szerint az allergiás betegek 25%-ában idővel asztmás tünetek lépnek fel. Ennek első jele lehet az éjszakai és hajnali órákban jelentkező köhögés, ami a továbbiakban légzési nehezítettség kialakulásához vezethet. Jellemzően a kilégzés lehet elnyújtott, sípoló. A diagnózishoz tüdőfunkciós vizsgálatok és általában allergiateszt is szükségesek. A kezelésben az allergia elleni szerek, illetve a hörgőtágítók jönnek szóba.

5. Reflux
Elsőre talán furcsának tűnhet, de a gyomorból a nyelőcsőbe visszaáramló savas nedv is képes elhúzódó – főként éjjel és reggel jelentkező – köhögést kiváltani. A nyálkahártya folytonos ingerlésének nyomait, a fül-orr-gégészeti vizsgálat során, a gégén egyértelmű gyulladásos jelek mutatják. Ilyen esetben a beteg a köhögés mellett gyakori torokgyulladást, gombócérzést és rekedtséget is tapasztalhat. A megoldást az alapbetegség kezelése jelenti.

Krónikus köhögést a felsoroltakon kívül számos egyéb eltérés is okozhat. Ilyenek például bizonyos daganatok, a légutakba került idegen test, az idült melléküreg-gyulladás, a szívelégtelenség, de jelentkezhet gyógyszer mellékhatásként is. Több évi szedés után egyes vérnyomáscsökkentő, szívritmus-szabályozó készítmények is okozhatnak mellékhatásként száraz köhögést, krákogást. Ez esetben a gyógyszerek cseréje rendszerint 6 héten belül megszünteti a panaszokat.

A hosszabb ideje fennálló köhögés kivizsgálása, a valódi ok felismerése olykor igen összetett feladat, de ennek útján mód van a hatékony kezelésre. A kivizsgálás során szükséges lehet fül-orr-gégészeti, tüdőgyógyászati, allergológiai, gasztroenterológiai, infektológiai, kardiológiai vagy akár neurológiai és pszichiátriai vizsgálatra is.

A terápia kiegészítéseként – a kezelőorvossal konzultálva – szóba jöhetnek a köhögést csillapító házilagos módszerek, gyógynövénykészítmények, teák, légzéskönnyítő kenőcsök, inhalálás, illetve a szobalevegő párásítása is.

Dr. Fülöp Györgyi
fül-orr-gégész, audiológus szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!