Keresés
Close this search box.

Lenmag, a hazai szuperélelmiszer

//

Itt a tavasz, a természet ébred, melegszik az idő, lekerülnek a kabátok, sapkák, és mi is pompásan szeretnénk érezni magunkat a bőrünkben. A nyíló tulipánok és jácintok évről évre hozzák a formájukat, ami rólunk sajnos nem igazán mondható el!

Lenmag, a hazai szuperélelmiszer

A nem mindig tökéletes formánknak és egészségünknek nem a tél az oka! Ma már nem foghatjuk mindezt a szegényes-szűkös téli táplálkozásra, mivel az üzletekben télen is kaphatók a gyümölcsök, zöldségek, a patikákban pedig vitaminok százai közül választhatunk. Szerencsére így már egész évben módunk van a változatos, egészséges táplálkozásra!

Igen népszerűek manapság az úgynevezett „szuperélelmiszerek”, a legtöbbször csak szakboltokban kapható, igen drága, távoli országokból származó magok és gyümölcsök, rendkívül magas tápanyag- és vitamintartalommal. Kevesen tudják, hogy a hazai éghajlaton is termő lenmagot is a szuperélelmiszerek közé sorolják.

A lent évezredek óta ismeri és használja az ember, népszerűsége töretlen, hiszen a lenmag kitűnő rost-, fehérje- és ásványianyag-forrás. Egy bögre lenmag közel 6,5 mg Omega-3 zsírsavat, 8 g rostot, 6 g fehérjét tartalmaz, az ajánlott napi magnézium-bevitel 35%-át, a B1 vitaminbevitel 31%-át, valamint a foszfor, vas-, cink- és rézbevitel 30%-át fedezi. Fitoösztrogén (lignan) tartalma jó hatással van a hormonháztartásra, így fiatalabb nők a termékenység, idősebb hölgyek a menopauza kapcsán fogyasztják előszeretettel. Magas rosttartalma jótékonyan hat az emésztésre, segíti a bélműködést, a méreganyagok eltávolítását.

A lenmagot ehetjük egészben, müzlihez, salátához, joghurthoz keverve. Az egészben történő fogyasztás serkenti a bélműködést, gyorsítja az emésztést, ezért a fogyókúrás étrend fontos része. A benne lévő tápanyagok jó része viszont így nem kerül be a szervezetbe, mert gyorsan áthalad a tápcsatornán.

A lenmagban lévő értékes tápanyagokhoz, vitaminokhoz legkönnyebben lenmagolaj vagy lenmagliszt formájában juthatunk hozzá. Válasszunk mindig hidegen sajtolt olajokat, ezeket a gyártás során nem kezelik magas hővel, vegyszerekkel, így megőrzik a magok minden tápértékét.

A lenmagolaj rendkívül magas, természetes Omega-3 és E-vitamin tartalmával az egyik legértékesebb hidegen sajtolt olaj, melynek nagy hasznát vehetjük például borongós napokon, hogy derűsebb hangulatba, jobb kedélyállapotba juthassunk, miközben vérkeringésünkre is pezsdítően hat.

A sárgás színű, kissé kesernyés ízű olaj serkentőleg hat a máj- és epeműködésre, illetve a gyomorsav termelésére. Elegendő napi 1-2 evőkanálnyit fogyasztanunk belőle. Az értékes beltartalom megőrzése érdekében ne hevítsük, ne főzzünk vele, adjuk inkább utólag, hidegen az ételekhez.

A lenmagból készült lisztet változatos módon használhatjuk. Lecserélhetjük vele a hagyományos liszt egy részét, de salátával, müzlivel vagy túróval keverve is fogyaszthatjuk, sőt sűrítésre is használhatjuk, mivel nagy mennyiségű folyadékot és zsiradékot képes felvenni. Péksütemények, pogácsák tésztájába, illetve a tetejére is szórhatjuk.A lenmagolaj jótékony hatásait külsőleg, a bőrápolásban is megtapasztalhatjuk. A lenmagolajiszap segíti a herpeszek gyógyulását, a külső és belső gyulladások, így a bőrgyulladások enyhülését, és nyugtatja a bőrünkön tapasztalt egyéb irritációkat is, így akár egy rovarcsípést is bekenhetünk vele. Az iszapban található mikroszemcsék bőrradírozó hatása miatt használhatjuk masszázskrémként is.

Arcpakolásként alkalmazva is kifejti bőrfeszesítő és regeneráló hatását, illetve béta-karotin tartalma egészséges barnulást biztosít.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!