Keresés
Close this search box.

Az ételallergiás vendég

//

A diagnózis utáni első sokkhatást követi a másik, amikor az ételallergiás ember találkozik a környezete, a család, a barátok és kollégák reakcióival. Az érintett addigra már alaposan körbejárja a témát, s nem érti, hogy a többiek hogyan lehetnek ennyire tájékozatlanok vagy akár tapintatlanok a diétáját illetően.

Szegény, akkor te semmit nem ehetsz!

Az ételallergiás vendég

Az ételallergiás ember számára az jelent támogatást, ha nem sajnálattal, hanem érdeklődéssel, segítőkészen fordulunk felé.

A nyári időszakban gyakoriak a családi összejövetelek, a baráti társaságok találkozói, a kerti grill partyk. Mivel az ételallergiások száma növekszik, könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy „mentesen” étkező vendégünk érkezik, melyre megfelelően készülnünk kell.

Érdemes tehát tisztáznunk az e témában leggyakrabban előforduló tévedéseket.

1. Nem csak a tejben van tej! A tejmentes diéta nemcsak a dobozos tej lecserélését jelenti növényi „tejekre”, hanem mindent mellőzni kell az étrendből, ami tejet, vagy tejszármazékot tartalmaz. Tejfölt, tejszínt, joghurtot, kefirt, vajat sem használhatunk a sütés-főzés során, sőt a margarinok közül is csak azt, aminek az összetevői közt nem szerepel tejszármazék. Ezeket növényi készítményekkel – kókusz-, rizs-, zabtejszín – lehet helyettesíteni. Fontos tudni, hogy a késztermékek: pékáruk, kekszek, ropi, csokoládék, felvágottak is tartalmazhatnak tejet!

2. Az is gond, ha csak egy kicsi van benne! Ha a recept szerint mindössze 2 dl joghurtot használtunk is fel a 12 szeletes ünnepi tortához, amiből az allergiás egy szeletet eszik, vagy csak 2 kanál búzaliszttel készítjük a rántást, az számunkra kevésnek tűnhet, az ő szervezete azonban nem így érzi, ezt fogadjuk el. „Enyhébb” esetben órákig-napokig tartó hasfájást, görcsöket és puffadást okozunk neki, súlyosabb esetben akár életveszélyes, sürgősségi ellátást igénylő reakció is kialakulhat.

3. „Nyomokban tartalmazhat” Vannak, akiknek nemcsak azokat a termékeket kell kerülniük, ahol az allergén (amit a diétában mellőznie kell) az összetevők között szerepel, hanem még a „nyomokban tartalmazhat” feliratú készételeket sem fogyaszthatják, mert attól is tüneteik vannak. Ilyen kényes kérdés az elkészített ételek tálalása is. Ha már allergénmentesen főztünk, akkor a tálalásnál se kövessük el azt a hibát, hogy egy tálcán, egymás mellé téve szervírozzuk például a mentes és a sima panírral készült rántott húst. A nagy gonddal készített mentes étel a tálalás során is szennyeződhet (allergén kerülhet rá), így sajnos épp olyan tüneteket okozhat, mint a normál panírral készült hús elfogyasztása. Ne kínáljuk kávéval koffeinérzékeny vendégünket, sokaknak a koffeinmentes kávék is panaszokat okoznak, helyettesítsük tehát más frissítő itallal!

4. Ez nekem túl bonyolult! Akinek nincs gyakorlata, nincsenek speciális, mentes ételreceptjei vagy nem érzi biztonságosnak – allergénmentesnek – a konyháját, nyugodtan dönthet úgy, hogy inkább nem kockáztat, és mentes készételt vesz az ételallergiás vendég számára. Ma már a legtöbb boltban elérhető – vagy webshopokból rendelhető – az adott diétának megfelelő allergéntől mentes sütemény, keksz, nassolni való is. Biztos lehet benne, hogy a mentesen étkező vendégnek ez a figyelmesség is jól fog esni.

Sasvári-Szekeres Anita
dietetikus
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!