Keresés
Close this search box.

Az ízületek őrei

//

Az ízületi problémák javításához és épségük megőrzéséhez négy természetes anyagra van szükség: kollagénre, proteoglikánokra, hialuronsavra és MSM-re. Az első három építi és védi az ízületeket, míg a negyediknek gyulladásgátló hatása van.

A kollagén az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló rostképző fehérje, mely az izmokban, kötőszövetben, sejtközi állományban, porcokban és csontokban egyaránt megtalálható. A bőrben az összes fehérje 70%-át teszi ki. A porckollagén mintegy „ütközőzónaként” választja el a porcsejteket az ízületben, mechanikailag ellenállóvá teszi azokat. Az ínak és más kötőszövetek neki köszönhetik szakítószilárdságukat.

A hialuronsav természetes szénhidrát, amely az összes szövetben megtalálható, az ízületekben leginkább vízmegkötő és síkositó szerepet tölt be. Dr. Balázs Endre 1942. évi szabadalma alapján a következő ötven évben a hialuronsavval kapcsolatos felfedezések emblematikus alakjává vált. Azóta már egyértelművé vált, hogy a hialuronsav számos fontos betegség kezelésére alkalmas: elsősorban a reumatikus ízületi gyulladás és az ízületi kopás esetén bizonyította rendkívüli gyógyító hatását. Sikerrel használják a reumatológiában, az ortopédiában és a sportorvoslásban.

Injekció formájában, az ízületi résbe fecskendezve, javítja a mozgást, csökkenti a fájdalmakat és a gyulladást, megakadályozza a porc további kopását. A legkisebb horzsolásoktól egészen a fekélyes sebek kezeléséig alkalmazzák a bőrgyógyászatban, de enyhíti az allergiát, és segíti a fül-orr-gégészeti gyulladások gyógyulását is.

Az MSM az osteoarthritis – ízületi gyulladás – gyógyítójaként ismert, de előnyei jóval túlmutatnak a krónikus ízületi betegségek kezelésén: ez a vegyület képes csökkenteni az allergiát, serkenti a vérkeringést, csökkenti az izomgörcsöket és elősegíti a sebgyógyulást. Az MSM a természetben előforduló kén-vegyület, mely jelen van minden élő szervezetben. MSM-hez a legnagyobb mértékben friss gyümölcsökből, zöldségekből, tengeri élőlényekből és húsból juthatunk hozzá. Legyünk figyelemmel azonban arra, hogy a melegítés és feldolgozás során csökken az ételek MSM-tartalma! Tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az MSM gyakran annyira hatásos gyulladásgátló és fájdalomcsillapító, hogy – megfelelő bevitel esetén – általa elérhető a hagyományos gyógyszerek mennyiségének jelentős csökkentése.

Az ízületi fájdalmak jelenlétét nem kell a megterhelő életmódnak vagy az időskornak betudnia. Tehet ellene, nem szükséges, hogy tovább szenvedjen, ha megadja testének a szükséges építőelemeket.

Dr. Tihanyi István
gyermekgyógyász szakorvos, természetgyógyász
+36-20-934-9299
1143 Bp., Hungária krt. 70.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!