Keresés
Close this search box.

Ha a férfi korosodik

//

Október–novemberi magazinunkban „Az ösztrogéndominancia veszélyei korosodó férfiaknál” című cikkünkben részletesen írtunk arról, miért olyan fontos az ösztrogén és a tesztoszteron hormonok kényes egyensúlyának megőrzése, illetve helyreállítása. E cikk folytatásában most a túl magas ösztrogén- és a túl alacsony tesztroszteronszint természetes módon való korrekciós lehetőségeiről írunk, melyeket megfelelő orvosi ellenőrzés mellett érdemes alkalmazni.

Ha a férfi korosodik

A kor előrehaladtával a férfiakban csökken a mellékvesében és a herékben termelődő tesztoszteron mennyisége. Ennek a tesztoszteronnak jó része ösztradiollá alakul, ráadásul a zsírsejtekben különösen a hasi elhízás révén a hasi zsírsejtekben – is folyik a tesztoszteron ösztrogénné alakulása, így kialakul az ösztradiol túlsúly és az androgén hormonok (DHEA, tesztoszteron) alacsony szintje.

A férfiak körében járványos méreteket öltő hasi elhízás, és ezzel összefüggésben az idősebb korban kialakuló magas ösztrogénszint számos veszélyt jelent az egészségre: összefüggést mutat a degeneratív betegségekkel, beleértve a szívbetegséget, a cukorbetegséget és a rákot is.

A túl sok ösztrogén jele a férfiaknál a mellnövekedés, a hasi elhízás, a fáradtságérzés, az izomtömegvesztés és az érzelmi zavarok – e tünetek egyben tesztoszteronhiányra is utalnak. Óriási egészségügyi előnyökkel jár tehát a diétás étrend mellett a rendszeres sport, a fizikai aktivitás a pocak, a derék körfogat csökkentése, a túlsúly ledolgozása és az izomtömeg megőrzése érdekében, mely egyben az ösztrogénszint csökkenését is eredményezi.

Utóbbi célt szintén elősegíti a tesztoszteronból ösztrogént előállító ún. aromatáz enzim gátlása, melyre sokféle növényi kivonat kapható (némelyiket ösztrogén-blokkoló elnevezéssel árulják). Íme, néhány példa a teljesség igénye nélkül:  Astaxanthin  Pygeum Africanum (Afrikai meggy)  Quercetin (pl. vörös szőlőmag-kivonatban)  Champion és Ganoderma gomba (por és kivonat)  csalángyökér kivonat  DIM (Diindolylmethane) az Indole-3-carbinol-ból (I3C) alakul át az emésztés során, forrása lehet például a brokkoli kivonat.

Az aromatáz enzim gátlása növeli tehát a tesztoszteronszintet, hiszen kevesebb alakul át ösztrogénné. Érdemes azonban laborban megméretni az ösztrogénszintet, mielőtt vakon nekiáll valaki „blokkolni”, és ha van egy segítőkész orvos, azzal is érdemes konzultálni.

Idősödve a herék egyre kevesebb tesztoszteront termelnek, így önmagában a tesztoszteron átalakulásának gátlása nem elégséges a tesztoszteronszint növeléséhez – érdemes ezért tesztoszteron tartalmú krémet is használni, amennyiben a kezelőorvos ezzel egyetért.

Emellett a DHEA (dehydroepiandroszteron) – a mellékvese által termelt előhormon – szedése is eredményes lehet, de sem ez, sem a tesztoszteron bármilyen formájú pótlása idős korban nem tanácsos az aromatáz enzim blokkolása nélkül, különben részben az ösztrogénszintünket fogjuk emelni.

Hogyan növelhetjük a tesztoszterinszintet? Fogyással, a pocak ledolgozásával  az aromatáz enzim gátlásával  napi 30-60 mg cink szedésével  DHEA szedésével  az ún. dihidrotesztoszteron képződés gátlásával, melyhez az 5-alfa-reduktáz enzimet kell blokkolni. Erre fejlesztették ki a finasteridet és a dutasteridet, melyeket csak orvos írhat fel.

Természetes 5-alfa reduktáz gátlók: tökmagolaj  fűrészpálma kivonat  zöld tea  astaxanthin  kurkumin (kurkuma kivonat)  alfa és gamma linolénsav (ligetszépe olaj, chia mag, lenolaj, borrágófű olaj)  csalángyökér kivonat  Pygeum Africanum (Afrikai meggy).

Ezek kombinált szedése ajánlott, mivel egy-egy kivonat részleges hatású, nem jelent tökéletes védelmet.

A tesztoszteron akkor képes hatni, ha nem kötött formában kering a vérben. Az SHBG (Sex hormone-binding globulin) mennyisége meghatározza, hogy mennyi kötött és mennyi szabad tesztoszteron kering a vérben. Az SHBG szintje csökkenthető például  csalángyökér kivonattal  omega-3 zsírsavval (állati eredetűvel)  sok fehérje fogyasztásával  D-vitaminnal.

Konkrét termékneveket az előírások miatt sajnos nem írhatok. Kérem, mindenki maga nézzen utána, és döntse el, melyik termékben bízik leginkább. Érdemes ehhez laborleletet is csináltatni és orvosi tanácsot kérni. (A teljes anyag a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.)

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!