Keresés
Close this search box.

Hogyan nyaraljunk magas vérnyomással?

//

Hogyan nyaraljunk magas vérnyomással?

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a változások és a stressz – amely lehet akár pozitív is – drasztikus változásokat idézhet elő a vérnyomásértékekben, ami pedig növeli a szívinfarktus és a stroke rizikóját is.

Ne függesszük fel a magas vérnyomásra felírt gyógyszerek szedését, még a nyaralásra való hivatkozással sem! A hosszú távú cél ugyanis a vérnyomás normalizálása és az esetleges következmények kiküszöbölése. Tehát, ha abbahagyjuk a gyógyszerszedést, ezeket a célokat szabotáljuk. Amennyiben úgy érezzük, bármilyen okból más gyógyszerre lenne szükségünk, beszéljük meg a kezelőorvossal, mivel a minden kontroll nélkül meghozott döntéseink kockázatosak lehetnek.

Ha a nyaralás során új gyógyszert is szednünk kell, tájékoztassuk az orvost az eddig szedett gyógyszereinkről, olvassuk el a betegtájékoztatót, mivel egyes gyógyszerek megváltoztathatják a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek hatékonyságát, esetleg növelhetik a vérnyomást.

Nyaralás alatt is figyeljünk az étkezésre! A vakáció alatt hajlamosak vagyunk elengedni magunkat: jóval több édességet, alkoholt és magas sótartalmú éteket, nassolnivalókat fogyasztani. Az alkohollal kapcsolatban tudni kell, hogy egy alkalommal elfogyasztott háromnál több pohár alkohol egészen biztosan emeli a vérnyomást, és ha rendszeresen hódolunk ennek a szokásnak, akkor hosszú távú emelkedéssel is számolhatunk.

Magas vérnyomás esetén még inkább tisztában kell lennünk a megengedhető mennyiségekkel:

– 65 évnél fiatalabb férfiaknak két ital/nap,

– 65 évnél idősebb férfiaknak és nőknek – életkortól függetlenül – egy ital/nap.

A sós ételek is közismerten emelik a vérnyomást, ezért érdemes visszafogni a sajtok, kenyérfélék, chipsek és a készételek fogyasztását.

Nyáron is tartsuk kordában a stresszt!

Kevesen tudják, hogy a negatív és a pozitív élmények egyaránt okozhatnak stresszt, tehát például, ha a nyaralás alatt egész nap várost nézünk, egyik nevezetességtől a másikig rohanunk, azt nyugodtan nevezhetjük tartós stresszes állapotnak. Ez ugyan nem emeli meg azonnal a vérnyomást, de olyan változásokat indíthat el a szervezetben, amelyek hosszú távon a vérnyomásra is hatnak.

Egy akut stresszhelyzet pedig – például amikor lekéssük a repülőgép csatlakozást –, azonnali stresszreakciót eredményez, az adrenalin és a kortizol hormonok szintje megemelkedik, a szív gyorsabban kezd verni, a vérnyomás is emelkedik. Ezt elkerülendő, próbáljuk úgy szervezni a nyaralást, hogy a nagyobb terhelést jelentő programok után legyen időnk regenerálódni is.

Maradjunk aktívak!

Sokat segít a vérnyomás kordában tartásában, ha beépítünk a vakációnk minden napjába egy kis aktivitást. Egy kiadós séta, egy hosszabb gyaloglás az étteremig, biciklizés a tó körül, vagy egy pezsdítő úszás mind-mind igen jó hatást gyakorol egész szervezetünkre.

Dr. Kapocsi Judit Ph.D. Med. habil.
egészségügyi docens, kardiológus, belgyógyász
kardiokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!