Keresés
Close this search box.

Kevesebb hormon, több panasz

//

A változó kort a legtöbb nő nehezen viseli. Ennek oka egyrészt a tudat, hogy végérvényesen maga mögött hagyta a fiatalságot és termékenységet, másrészt az életét megnehezítő kellemetlen tünetek sorozata. Sokan hormonpótlást kérnek, ami valóban enyhíti a tüneteket, ám hosszabb távon számolni kell a mellékhatásokkal is.

Kevesebb hormon, több panasz

A gyakori hőhullámok, az izzadás, fejfájás, ingerlékenység a hormonok kegyetlen játékának tudható be. Először a peteérésért és a magzat beágyazódásáért felelős progeszteron mennyisége csökken, így eleinte ösztrogéndominancia lép fel. A panaszok és hangulatingadozások akkor válnak gyakoribbá, amikor az ösztrogén szintje is leapad. Emiatt fordul sok nő a klimax ambulanciákhoz, hogy hormonpótlással enyhítsék zavaró tüneteiket.

Vizsgálatok kimutatták, hogy a tartós hormonpótlás – számtalan előnye mellett – lényegesen, akár 5-szörösére növelheti az arra hajlamosaknál többek között az artériás és vénás trombózis rizikóját, így a stroke, az szívinfarktus, esetleg a mélyvénás trombózis kialakulásának esélyét is.

Természetesen a változókorban nem csak a hormonpótlás hatására alakulhat ki trombózis, hiszen a túlsúly, az életkor, a napi folyadékbevitel mennyisége és az egyéb betegségek mind hatással vannak a vérrögök kialakulására. Minél több hajlamosító tényező áll fenn egyszerre, annál nagyobb a trombózis kialakulásának esélye.

Javaslom, hogy aki hormonpótláson gondolkodik, előtte feltétlenül vegyen részt trombofília (trombózis genetikai hajlam) szűrésen, hogy nyugodt szívvel kezdhesse el a szükségesnek ítélt terápiát.

Prof. Dr. Blaskó György
belgyógyász, klinikai farmakológus főorvos
Trombózisközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!