Keresés
Close this search box.

A túlfogyasztás napja

//

Mindössze 7 hónap alatt az emberiség elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait! Augusztus 2. óta már a jövőnket emésztjük fel: úgy élünk, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre.

A túlfogyasztás napja

A Global Footprint Network adatai szerint az emberiség természeti erőforrások iránti igénye és károsanyag-kibocsátása idén augusztus 1-én lépte át azt a szintet, amit a Föld egy éven belül még újra tud termelni, illetve el tud nyelni. Ez a dátum egy jelképes nap: ezt követően a fogyasztásunk már az ökoszisztéma rovására megy.

Ez a nap 1997-ben még csak szeptember végére esett, sőt, 1970-ben egészen december 23-áig sikerült kihúzni, vagyis akkor közel optimális volt természeti erőforrásaink felhasználásának mértéke.

Sok olyan hétköznapi tényező van, amellyel csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat.

Szigeteljük megfelelően otthonunkat! A rosszul szigetelt falakon, tetőn, padlón keresztül a hő akár 50%-a is elszökhet. Vegyük lejjebb a fűtést 1 fokkal, így fűtésszámlánk akár 10%-kal csökkenhet, évi 300 kg CO2 kibocsátást takaríthatunk meg. Helyezzünk hőtükröket a radiátorok mögé! Ezzel akár 5-10%-kal is csökkenhet a gázszámlánk.

Kapcsoljuk le a villanyt a nem használt szobákban! Ne hagyjuk készenléti funkcióban elektromos készülékeinket! Csak akkor használjuk a légkondicionálót, ha valóban szükségünk van rá.

A közlekedésben preferáljuk a kerékpározást, gyaloglást vagy a tömegközlekedést!

Autózáskor menjünk a legrövidebb úton és vezessünk üzemanyag-takarékosan, kerüljük a motor üres járatását!

Bevásárlólistával menjünk vásárolni, így nem fogunk túlköltekezni és felesleges dolgokat is venni! Válasszunk helyi, szezonális élelmiszereket! Ne kérjünk műanyag zacskót, vigyünk magunkkal bevásárlószatyrot, hátizsákot. Ha a világon mindenki a felére csökkentené az élelmiszer-pazarlást, és minden ember csak annyi kalóriát fogyasztana, amennyi a világátlag, akkor 38 nappal később jönne el a kritikus nap.

Ne folyassuk feleslegesen a vizet fogmosás, borotválkozás és mosogatás közben, így percenként 5-10 liter vizet takaríthatunk meg.

Takarékoskodjunk a papírral is, írjuk ki a levelesládánkra, hogy nem kérünk reklámújságokat, és gyűjtsük szelektíven a hulladékot!

Használjunk környezetkímélő mosó- és tisztítószereket, kozmetikumokat, melyekkel nem szennyezzük a környezetet!

Ne dobjuk ki feleslegessé vált dolgainkat: ami nekünk szemét, lehet, hogy másnak kincs. Minél többen döntenek a környezettudatos életmód mellett annál nagyobb az esélye, hogy fokozatosan kitoljuk a kritikus túlfogyasztási napot, és élhetőbbé tesszük a környezetünket. Éljünk úgy, hogy ez az egyetlen bolygó elég legyen nekünk!

wwf.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!