Keresés
Close this search box.

A szülőkön is múlik, hogy egészséges marad-e gyermekük a közösségben

//

Ősszel a bölcsőde-, óvoda- és iskolakezdés időszaka kifejezetten igénybe veszi a gyerekek immunrendszerét. Ilyenkor jellemzően megduplázódik a beteg gyermekek száma az orvosi rendelőkben. Megfelelő vitamin- és tápanyagbevitellel sokat tehetünk az ún. közösségi betegségek megelőzéséért, sőt a gyermekkori táplálkozás minősége a felnőttkori egészségre is jelentős hatással van.

A szülőkön is múlik, hogy egészséges marad-e gyermekük a közösségben

Az epigenetika egy új tudományág, mely azt vizsgálja, milyen egészségtani hatása lehet a szülőt és a gyermeket körülvevő környezeti tényezőknek. Friss kutatási eredmények azt mutatják, hogy ha a szülő dohányzik, helytelenül táplálkozik, elhízott, vagy túlzott stressz éri, az egyértelműen hat az utód egészségfejlődésére is.

A gyermekek immunrendszerének mindig nagy megterhelést jelent a közösségbe kerülés időszaka. Szervezetük ilyenkor számos idegen vírussal és baktériummal találkozik, amelyek könnyedén okozhatnak megbetegedést. Ezek a heveny betegségek általában gyors lefolyásúak, mégis mind a gyermekre, mind a szülőre nagy terhet rónak, hiszen megnehezítik a gyermeknek a beilleszkedés folyamatát, a szülőnek pedig a munkába járást. Az újbóli fertőzések miatt a betegségek gyakran ismétlődnek.

A szülőknek tudatosan készülniük kell erre az időszakra az életkornak megfelelő vitaminszükséglet fedezésével, a helyes kézmosásra való neveléssel, a vitamindús étrend biztosításával. Betegség esetén a leggyakrabban jelentkező nátha, hörghurut, hasmenés után fontos, hogy mindig várják ki a teljes gyógyulást, mielőtt visszaengedik a gyereket a közösségbe, nehogy legyengült állapotban újra fertőződjön!

A legfrissebb hazai adatok alapján minden 4. kisgyermek túl kevés vasat és D-vitamint kap. Az immunerősítést és a vitaminpótlást soha nem késő elkezdeni, ám érdemes rendszeressé tenni, amikor közösségbe jár a gyermek, mivel ez segít lerövidíteni és enyhíteni az esetleges betegségek lefolyását, illetve megelőzni a későbbi fertőzéseket.

Dr. Velkey György
a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!