Keresés
Close this search box.

Az öregedés gátlásának lehetőségeiről

//

Az öregedés valójában születésünk pillanatától elkezdődik. Biológiai óránk lassítására, élettartamunk növelésére azonban a természet számtalan, kevéssé ismert lehetőséget kínál.

Az öregedés gátlásának lehetőségeiről

Sejtjeink élettartamának meghatározó tényezői a kromoszómák végein található speciális szakaszok, a telomerek. Ezek hossza határozza meg a sejtek lehetséges osztódásainak számát. Az osztódások során a telomer hossza folyamatosan kopik, végül annyira lerövidül, hogy a kromoszómák összeragadnak és beáll a sejthalál. Ez kb. 50-60 osztódás után következik be. A telomer tehát az egyik alapvető tényező az öregedés komplex folyamatában.

Létezik azonban egy olyan enzim – a telomeráz –, mely képes megelőzni a telomerek rövidülését, így rendkívül fontos az állandó megújulásban lévő szövetek számára. Születés után ennek az enzimnek az aktivitása közel nullára csökken, ismerünk azonban olyan növényeket, melyek képesek aktívan tartani a telomerázt, s ezzel a sejtmegújulás folyamatát.

Az egyik ilyen „természeti csoda” a kínai csüdfű, vagy baktövis (Astragalus). Már az ókori maják földjén, valamint a 2. századtól az ősi kínai gyógynövénytanban is ismert volt, magasabb rendű növénynek tartották, amellyel az ember általános életenergiáját is növelni lehet. A tapasztalatok szerint erősíti a gyenge immunrendszert, segíti a betegségek utáni felépülést, serkenti a keringést, erős antioxidáns. Rendszeres fogyasztása növeli a törzssejtek számát a csontvelőben, támogatva a fehérvérsejtek termelődését, így segítségünkre lehet megfázás, influenza és felső légúti fertőzések megelőzésében, gyorsabb leküzdésében.

Kínai orvosi tanulmányok igazolják, hogy a csüdfű gyökere kimagasló hatékonysággal képes aktivizálni a sejtfiatalító, sejtregeneráló telomeráz enzimet, elősegítve a belső szervek, így többek között a máj és a gyomor regenerálódását például krónikus vírusos májgyulladás, illetve gyomorfekély esetén.

A sejtöregedést általános értelemben jelentősen gyorsítja a krónikus stressz. 1985-ben Helmut Sies a stresszre az „oxidatív” jelzőt testálta. Könyvében úgy definiálta az oxidatív stresszt, mint a szervezetben zajló oxidációs folyamatok és ezek megakadályozását végző antioxidánsok közötti egyensúlynak (homeosztázisnak) a felborulása az előbbiek javára. Az elszaporodott szabad gyökök a sejtek szinte összes molekuláját károsíthatják, például a fehérjéket, a lipideket, a DNS-t és a telomereket is.

Az egyensúly helyrehozatalában segít egy olyan szuper-antioxidáns, mint a normandiai fenyőkéreg (Pinus Maritime) kivonata, mely koncentrált formában tartalmaz aktív bioflavonoidokat és más anyagokat (proantocianidokat, fenol-gyümölcssavakat, catechin, kávésavat, taxafolint stb.), nagy részük csak erre a növényre jellemző. Antioxidáns hatása 20-szor erősebb a C-vitaminnál, és visszaállítja annak bioaktív formáját, illetve 50-szer erősebb az E-vitaminnál és megakadályozza annak oxidálását. Ezen kívül serkenti a sejtekben a bio-oxidáns enzimek termelését is. Segít helyreállítani a kollagén elhasznált rostjait, emellett növeli a szervezet saját kollagén és hialuronsav termelését, fiatalítva a bőrt és az ízületeket. Fentiek alapján elősegítheti az állapot javulását ízületi kopások, gyulladások, sőt szív- és érrendszeri panaszok, látással és memóriával kapcsolatos problémák esetén is.

A szervezet öregedési folyamatát talán a legszembetűnőbben a mentális képességek hanyatlása tükrözi. Az agysejtekre is érvényes az oxidatív stressz károsító hatása, ami olyan neurodegeneratív betegségek kialakulását idézheti elő, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson- kór, a demencia stb. Ez eleinte a gondolkodás lelassulásában, a kognitív funkciók csökkenésében, majd emlékezetvesztésben nyilvánul meg. Az idegsejtek egyik fontos alkotórésze a foszfatidilszerin (PS), ami az idegsejtek membránjainak 10%-át teszi ki. Számos klinikai vizsgálat alátámasztotta, hogy napi 300 mg PS bevitele támogatja az egészséges agyi aktivitást, mérsékli a korral összefüggő memóriazavarokat, javíthatja a kognitív funkciókat és az életminőséget még Alzheimer-kórban szenvedőknél is. A vizsgálatokban, alkalmazása során jelentősen csökkent a stresszhormon (kortizol) szint a vérben, növekedett a stressztűrő képesség, így mérséklődött a stressz egészségkárosító hatása.

Dr. Tihanyi István
gyermekgyógyász szakorvos, természetgyógyász
+36-20-934-9299
1143 Bp., Hungária krt. 70.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!