Keresés
Close this search box.

Erre csörög a dió…

//

Elérkeztünk az őszi hónapokhoz, így ideje újraterveznünk nemcsak ruházatunkat, de étkezésünket is. Talán elsőként jutnak eszünkbe a most szezonjukat élő termések: a szőlő, körte, alma és a dió, mogyoró. Utóbbiak különösen értékesek, hiszen egész télen át táplálnak bennünket, érdemes tehát hosszú távra terveznünk, hogyan fogjuk őket sokoldalúan hasznosítani.

Erre csörög a dió…

Az üzletek gyümölcsválasztéka óriási, mégis sokan ragaszkodunk az idénygyümölcsökhöz.

Ennek egyik oka a hagyomány, hiszen nemcsak ősszel, de télen is fontos táplálékaink, még a karácsonyi asztalon és a díszek között is régóta helyük van. A másik magyarázat, hogy sok olyan értékes tápanyagot tartalmaznak, melyekkel – eltarthatóságuknak köszönhetően – egész télen táplálhatjuk magunkat és családunkat. Ráadásul Magyarországon teremnek, így kisebb utat járnak be, míg az asztalunkra kerülnek.

Hazai gyümölcseink egyik legértékesebbje a dió. A termés legfontosabb része a dióbél, melyet tradicionálisan bejgli, diós tészta, különféle torták és sütemények készítésére használhatunk fel. Ám a dióbél nemcsak ízletes csemege, nagyon egészséges is, akár egészben, akár feldolgozott állapotban!

A dióolaj ülepített, sűrű, finom szemcsés része kreatívan használható kenhető diókrémként, mely szintén gazdag tápanyagforrás. Az olajban található értékes zsírsavak mellett a diókrém jelentős mennyiségű vitamint (A- és B-vitamin), valamint kalciumot és szelént is tartalmaz. Vegetáriánus étrendet követők számára kitűnő növényi fehérje- és rostforrás.

A dióhoz hasonlóan a törökmogyoró is nagyon értékes, könnyen elérhető, természetes élelmiszer. A népi gyógyászatban is régóta használják, hiszen bőségesen találhatók benne bioaktív anyagok, érösszehúzó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatással bíró vegyületek.

A mogyoróbélből ugyanúgy sajtolható olaj (fontos, hogy ez hőkezelés és adalékok nélküli, tisztán mechanikus, hidegen sajtolás legyen!), és ezzel az eljárással mogyorókrémhez is juthatunk. A mogyoróolaj túlnyomó többségben telítetlen zsírsavakból áll, amelyek nem növelik az LDL koleszterinszintet, és nem terhelik az érfalakat, így szív- és érrendszeri panaszokkal küzdők is nyugodtan fogyaszthatják. Magas az antioxidáns- és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bíró E-vitamin tartalma.

Külsőleg alkalmazva kiválóan hidratál, egyensúlyban tartja a zsírosodásra hajlamos, tág pórusú bőrt.

A mogyoróolajnak ráadásul magas a füstpontja, bátran süthetünk vele magasabb hőfokon, serpenyőben, grillen is. Az ülepített olajból kapott mogyorókrém – az üzletek polcain tömegével található, cukorral, pálmaolajjal és adalékokkal feldúsított mogyorókrémekhez képest – 100%-ban csak mogyorót tartalmaz. Ilyen formában ez valóban tápláló élelmiszer, kiváló forrása az E-, C- és B-vitaminoknak, nyomelemeknek (réz) és ásványi anyagoknak (kálium, kálcium, szelén) és rostoknak.

Diétázóknak, vegetáriánusoknak, gluténérzékenyeknek kiváló fehérjeforrás. Használhatjuk a hagyományos liszt helyett sütemények, pékáruk, kekszek, palacsinták készítéséhez, helyettesíthetjük vele panírban a zsemlemorzsát, de sűríthetünk is vele. Joghurtba, müzlibe, kásába keverve is fogyaszthatjuk.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!