Hőhullám, mint szív-érrendszeri rizikófaktor?

//

A változókor után a korábban védettebb nők ugyanolyan eséllyel néznek szembe a szív-érrendszeri betegségekkel, mint a férfiak. Miért lesznek „hirtelen” a nők is veszélyeztettek?

Hőhullám,
mint szív-érrendszeri rizikófaktor?

Korábban az infarktust, a szívritmuszavart férfibetegségnek tartozzák, ma már közismert, hogy egy bizonyos kor fölött a nők ugyanolyan arányban halnak meg ilyen okok miatt, mint a férfiak. Ennek egyik fő oka, hogy a változókor előtti szív-érrendszert védő magas ösztrogénszint a posztmenopauzában már olyan alacsony, hogy a hormon érfal-védő, antioxidáns- és lipidcsökkentő hatása elégtelenné válik. A csontritkulás mellett felgyorsul az Alzheimer-kór és az érelmeszesedés, illetve – ezzel összefüggésben – a további szív-érrendszeri betegségek kifejlődése is. Az iszkémiás szívbetegség relatív rizikója 60 éves nőknél 2,5-szöröse, 70 éveseknél tízszerese a menopauza előttinek.

A nők közel 70%-a tapasztal hőhullámokat, és közülük minden harmadik tartja ezeket komolynak vagy gyakorinak. A legújabb kutatások szerint ezek valójában korábban is jelentkeznek, mint azt gondoltuk, vagyis nem annyira a klimax első éveiben, inkább az utolsó termékeny években válnak nyilvánvalóvá. A Menopause című szaklapban publikált tanulmány szerint ráadásul van kapcsolat a hőhullámok és a szív-érrendszeri betegségek között, a hőhullámok ugyanis egyfajta jelzői ezen betegségek magasabb kockázatának. Konkrétabban: a hőhullámok és az endothel funkció mutatnak összefüggést. Az endothelium az erek belsejét borító egyrétegű laphám, az endothel funkció pedig úgy tűnik, a kulcs az érelmeszesedés előrejelzéséhez. A kezeletlen érelmeszesedés pedig olyan komoly kardiovaszkuláris betegségekhez vezethet, mint a szívinfarktus, szívelégtelenség vagy stroke.

Azoknak a nőknek feltétlenül javasolt a kardiológiai kivizsgálás, akik túl vannak a menopauzán, rendelkeznek az ismert rizikófaktorokkal (dohányzás, alkoholfogyasztás, egészségtelen táplálkozás, túlsúly, mozgásszegény életmód stb.), esetleg a következő tüneteket tapasztalják: mellkasi szorítás, légszomj, gyengeség, szédülés, fejfájás.

Dr. Vaskó Péter
kardiológus szakorvos
kardiokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!