Keresés
Close this search box.

A nátha és szövődményei

//

A nátha tüneteit hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig kezeletlen esetben kellemetlen szövődményekkel járhat. Ezek egyike az erős fejfájással, orrdugulással és köhögéssel jelentkező arcüreggyulladás. Hogyan vehetjük észre, hogy már nem „egyszerű náthával” van dolgunk, s mi a teendő ilyenkor?

A nátha és szövődményei

Hogyan lesz a náthából arcüreggyulladás? Ha nátha vagy egyéb felső légúti gyulladás, esetleg allergiás panaszok következtében a melléküregek kivezető nyílása elzáródik, nyálkahártya bélelésük megduzzad, szellőzésük gátolttá válik. Így a váladék nem tud kiürülni, benne baktériumok szaporodnak el, s a kialakult gennygyülem feszítő fájdalmat is okoz. Még könnyebben alakul ki gyulladás az orr szellőzését akadályozó anatómiai eltérés, például orrsövényferdülés esetén.

Kezdeti állapotban az arcüreggyulladás tünetszegény lehet, s a színtelen, vízszerű orrváladékkal járó náthás tüneteket csak később követi a feszítő, a fej előrehajtásával fokozódó, esetleg lüktető, a homloktájék, s a szemek felé sugárzó arcfájdalom, illetve a sárgás-zöldes, gennyes orrfolyás megjelenése. A nagy mennyiségű váladék pedig a garat felé csorogva elhúzódó köhögést is okozhat.

Milyen praktikák segíthetnek? Tartózkodjunk melegben, sőt arcunkra is tehetünk meleg pakolást, esetleg infralámpát is használhatunk. A száraz levegő irritálja a gyulladt orrnyálkahártyát, ezért párásítsunk, inhaláljunk, fogyasszunk sok folyadékot, s ha nincs láz, vegyünk hosszú, forró fürdőket is. A kezelés során legfontosabb a melléküregek nyílásainak szabaddá tétele, az üregek szellőzésének helyreállítása, a beduzzadt orrnyálkahártya orrcseppel való lohasztása és a rendszeres sóoldatos orröblítés. Aludjunk magasabb párnán, így a feszítő érzés és a köhögés is csökkenthető. Kiegészítésként a szakorvos javasolhat fájdalomcsillapítót, lázcsillapítót, nyákoldót, immunerősítő készítményeket és szükség estén antibiotikumot is.

Dr. Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!