Keresés
Close this search box.

Téli sportok az egészségért

//

Ha szeretnénk szervezetünket ellenállóbbá tenni a téli időszakban, akkor az immunerősítést szolgáló étrend-kiegészítők mellett ne riadjunk vissza a szabadban végzett intenzív testmozgástól sem!

Téli sportok az egészségért

A szervezet védekezőrendszerének fő feladata a káros hatások kiszűrése és „ártalmatlanná tétele”. A kiegyensúlyozottan működő immunrendszer segítségével a szervezet képes felismerni a külső veszélyeztető tényezőket és saját beteg sejtjeit is. Egyaránt harcol tehát a baktériumok és vírusok, valamint a tumoros sejtek ellen, irányítja a gyulladásos és a védekező funkciókat is. E finom, bonyolult rendszer működését a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek mellett rendszeres testmozgással is javíthatjuk.

Több vizsgálat is bizonyította, hogy a testmozgás még a tumorok kialakulásának kockázatát is csökkenti. 65 ezer rendszeresen sportoló amerikai nőnél jóval ritkábban fordult elő a változókor után mellrák, de a sport a vastagbélrák valószínűségét is csökkenti. Az inaktív embereknek kétszer akkora esélyük van szívbetegségekre, mint a sportolóknak. A rendszeres, közepes vagy nagy intenzitású edzés a cukorbetegség kockázatát is mintegy 30%-kal mérsékli. De mit jelent a rendszeresség és az intenzitás? Közepes intenzitású mozgás az, amitől kimelegszünk, szaporán vesszük a levegőt és anyagcserénk a 3-6-szorosára nő. Az ajánlásokban legalább ez az intenzitás szerepel, ami egy kevésbé fitt embernél egy tempós sét át jelent. Magas intenzitásnak nevezzük, ha izzadunk, és már majdnem kifogyunk a levegőből, anyagcserénk ilyenkor legalább 6-szorosára gyorsul.

Már heti 150 perc mérsékelt intenzitással végzett, vagy 3-4 × 20 perc lendületes mozgás is bizonyítottan jó hatással van az immunrendszer állapotára.

Dr. Telegdy Margit
belgyógyász szakorvos, homeopata
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!