Keresés
Close this search box.

Ha már éjszaka sem alszunk a köhögéstől

//

Nemcsak a beteg, hanem a hálótárs számára is zavaró, ha álmából rendszeresen kellemetlen köhögés riasztja fel. Az éjszaka folyamán is jelentkező köhögést komolyan kell venni! Lássuk, mint tehetünk a kezelés érdekében!

Ha már éjszaka sem alszunk a köhögéstől

Ne bagatellizálja el a tüneteket!

A légutak a bennük levő gyulladásos váladéktól vagy az oda került idegen anyagoktól, portól, gázoktól igyekeznek megszabadulni, ezért gyakran jelentkezik köhögés akár a légúti fertőzések kísérő tüneteként (a fertőzés lezajlását követő hetekben is), akár egyéb okok miatt. Bizonyos esetekben súlyosabb betegségek – bronchitis, tüdőgyulladás, COPD, tüdőrák vagy asztma – kezdeti tünete is lehet a köhögés, így jelentőségét semmiképp sem szabad lebecsülni. Elhúzódó köhögéses panaszokkal – vagy ha egyéb tünet, például magas láz is társul mellé – mindenképp forduljunk orvoshoz! A kezelés ezután a diagnózis függvényében folytatódhat.

Az éjszakai köhögés leggyakoribb kiváltó tényezői

– A tél végén sűrűn előforduló vírusos és bakteriális légúti fertőzések, melyek nemcsak a nappali órákban, de éjszaka is fokozhatják a köhögést.

– Ezek, illetve a krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében jelentkezhet hátsó garatfali csorgás, melyről már részletesebben írtunk. Jellemzője, hogy az orrváladék a garat felé távozik, ezáltal köhögésre ingerli a beteget.

– Ismert, hogy fekvő testhelyzetben fokozottabban jelentkeznek a reflux tünetei: a gyomorsav könnyen visszajut a nyelőcsőbe vagy egészen a garatig, ahol így köhögést idézhet elő.

– Az éjszaka folyamán jelentkező köhögésnél mérlegelni kell az allergia lehetőségét is, ilyen esetben leggyakrabban háziporatka vagy a lakásban tartott háziállat lehet az allergiás panaszok forrása.

– Az elhúzódó köhögés az asztma első tünete is lehet, ezért vizsgálatokkal ezt is érdemes kizárni.

– Az ACE-gátlók – a vérnyomáscsökkentők egy csoportja – szedése is okozhatja a panaszokat, ilyen esetben érdemes a kezelőorvossal konzultálni a gyógyszer cseréjéről.

– A fűtési szezonban a köhögés gyakori kiváltó oka a jellemzően száraz szobalevegő miatt kiszáradó nyálkahártyák, különösen, ha nyitott szájjal alszunk.

– Ne feledjük, hogy fentieken kívül a dohányzás – akár passzív formában is – hozzájárulhat a tünetek megjelenéséhez.

Praktikák köhögés ellen

– Alváshoz ideális, ha a szoba hőmérséklete nem magasabb, mint 20 °C, mivel túlfűtött szobában megnövekszik a nyálkahártyák kiszáradásának esélye, ami fokozza a köhögési ingert.

– A sós vizes orrmosó használata (az e célra kifejlesztett termékkel) különösen hasznos lehet hátsó garatfali csorgás esetén. Ennek segítségével az orrüregek átmoshatók, a baktériumokban bővelkedő, felgyülemlett váladék könnyebben eltávolítható, így a gyógyulás folyamata felgyorsítható.

– A sós vízzel történő gargalizálás a betegek többségénél ugyancsak nagyszerűen beválik a tünetek csillapítására.

– Ne feledkezzünk el a régi bevált praktikákról sem! A mézes gyömbér, a gyógynövényes köhögéscsillapító szirupok, a kakukkfű- és hársfatea vagy a köhögés és torokfájás elleni cukorkák szintén hatékony segítséget nyújthatnak.

Dr. Hidvégi Edit
tüdőgyógyász szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!