Keresés
Close this search box.

Ismeri Ön a tüdőgyulladás tüneteit?

//

Tévhit, hogy a tüdőgyulladás minden esetben egyértelmű, súlyos panaszokkal jelentkezik! Enyhébb, sokszor egyszerű meghűléshez hasonló tünetekkel – rossz közérzettel, hőemelkedéssel, köhögéssel – is jelentkezhet a betegség, melyet a megfelelő kezelés érdekében fontos idejében felismernünk.

Ismeri Ön a tüdőgyulladás tüneteit?

A tüdőgyulladás leggyakrabban pneumococcus és atípusos baktériumok által okozott fertőzés miatt alakul ki. Vírusos eredetű is lehet, főként influenza szövődményeként jelentkezhet.

A baktériumok által okozott tüdőgyulladás jellegzetes tünetei: hirtelen kialakuló, magas láz, hidegrázás, köhögés, sápadtság, rossz általános közérzet. Különösen csecsemőknél gyakori a hányás, a hát- és hasi fájdalom. Súlyosabb esetekben nehézlégzés, szapora pulzus és zavartság is kialakulhat.

Az ún. atípusos baktériumok által okozott betegség alattomosan jelentkezhet: hőemelkedés, fáradékonyság, száraz köhögés, hasmenés, esetleg ízületi fájdalmak a bevezető tünetek, a nehézlégzés pedig csak később alakul ki.

Időseknél és legyengült immunrendszerű betegeknél gyakran a jellegzetes és látványos tünetek nélkül fejlődik ki a tüdőgyulladás, például nincs magas láz. Ha egy idős ember – ismert ok nélkül – az ágyában marad, gyenge, esetleg félrebeszél vagy zavarttá válik, mindig gondolni kell a tüdőgyulladásra.

Idegrendszeri károsodások esetén gyakori a félrenyelés, amely szintén tüdőgyulladáshoz vezethet.

Tüdőgyulladás gyanúja esetén mellkasröntgen, illetve laboratóriumi vizsgálatok (vérkép, CRP, vörösvértest-süllyedés) segíti a diagnózis felállítását.

A bakteriális eredetű tüdőgyulladásokat antibiotikumokkal kezeljük. A baktériumok egyik felére hatnak a penicillinek, penicillinszármazékok, az atípusos baktériumokra viszont hatástalanok. Ha a beteg állapota súlyos, nincs idő bakterológiai eredményekre várni, ekkor széles spektrumú vagy egyszerre kétféle antibiotikum adására kényszerül a kezelőorvos, a felmerülő kórokozók alapján.

A vírusok által okozott tüdőgyulladásra nem hatnak az antibiotikumok, viszont a vírusfertőzések talaján kialakuló bakteriális felülfertőzések kezelésére, ezek megelőzése céljából antibiotikum adása szükséges az azonnal megkezdett antivirális kezelés mellett. A lázcsillapítás és a rendszeres folyadékpótlás minden esetben elengedhetetlen.

A tüdőgyulladásos beteg kezelése és megfigyelése a teljes gyógyulásig tart.

A tünetek (láz, köhögés, nehézlégzés) megszűnése után még hosszú heteket vehet igénybe, amíg a röntgenelváltozások is visszahúzódnak, ritkán előfordul, hogy valamilyen maradvány visszamaradhat a tüdőben.

Dr. Hidvégi Edit
tüdőgyógyász szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!