Keresés
Close this search box.

Mi okozhat tartós köhögést?

//

A téli, tél végi időszakban gyakori légúti megbetegedések jellegzetes tünete a köhögés. Ám, ha nem múlik, nem enyhül néhány nap alatt, érdemes utána járnunk, vajon mi állhat a hátterében.

Mi okozhat tartós köhögést?

Hátsó garatfali csorgás – Az orr- és az orrmelléküregek betegségei, illetve arcüreg- vagy gégegyulladás esetén is előfordul, hogy a felgyűlt váladék nem az orrnyílásokon át távozik, hanem hetekig, sőt – nem megfelelő terápia mellett – akár hónapokig is a garat felé csorog, folyamatos köhögésre ingerelve a beteget. Ilyenkor a köhögés tehát csak a tünet, a kezelés célja az alapbetegség megszüntetése. Fontos tudnunk, hogy ismétlődő arcüreggyulladás hátterében pl. egyéb hajlamosító tényező – allergia, polip , orrsövényferdülés – is állhat.

Reflux – Bár nem a légutak betegsége, mégis nagyon sokszor okoz köhögést (gyomorpanasz nélkül is). Ha a gyomorszáj nem zár teljesen (akár csak időszakosan is), a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, súlyosabb esetben a gégébe és onnan a légcsőbe is. A savas inger már a nyelőcsőbe jutva is reflexesen köhögéshez vezet, ha a légutakig is eljut, akkor pedig mindenképpen.

Gyógyszer-mellékhatás – Bizonyos gyógyszerek szedése gyakran okoz köhögést. A legismertebb az egyes vérnyomás-szabályozó készítmények okozta kellemetlen, száraz köhögés. Ilyen esetben a tünetek a tabletta bevételét követően jelentkeznek, és szükségessé tehetik a terápia módosítását.

Stressztünet? – Bizonyára mindannyian tapasztaltuk már, hogy stresszhelyzetben szapora szívverés jelentkezik, nehezebben vesszük a levegőt, torkunk is kiszáradhat. A felsorolt tünetekhez gyakran torokkaparás, krákogás, köhögés is társul. Ha visszatérő problémáról van szó, esetleg a stressz forrása a munkahelyi vagy az iskolai környezet, a panaszok jellemzően enyhülnek a hétvégék és a szabadság, a szünidő alatt. Ha a kivizsgálás során minden egyéb lehetőséget, testi elváltozást kizártunk, a panaszok megszüntetéséhez stresszoldó technikák elsajátítására vagy pszichológus segítségére is szükség lehet.

Dr. Dózsa Izabella
tüdőgyógyász szakorvos
tudokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!