Keresés
Close this search box.

A nőgyógyász tanácsai kismamáknak

//

A hüvelyi folyás természetes és szükséges jelenség, ez biztosítja a hüvely egészségét és véd a fertőzésekkel szemben. Mennyisége és állaga a ciklus során változó képet mutat. Lássuk, milyen eltérések esetén érdemes nőgyógyászhoz fordulni!

A nőgyógyász tanácsai kismamáknak

A hüvely és a méhnyak mirigyei folyamatosan termelnek váladékot, mely kis mennyiségben, folyamatosan távozik. Fő szerepe a hüvely nedvesen tartása, tisztulása, fertőzésekkel szembeni védelme – a benne található lactobacillusok ugyanis savas közeget teremtenek a káros mikroorganizmusok elleni védelem érdekében.

Színe fehér, szinte átlátszó, szagtalan, nem darabos.

Mennyisége a ciklus során változó (ovulációkor és a menstruáció közeledtével több ürül), de befolyásolják a pszichés tényezők, a nemi izgalom és a várandósság is.

Az első gyermeküket váró kismamák gyakran megrémülnek a nagyobb mennyiségű váladék láttán, azt hiszik, pont a terhességük során kaptak el valamilyen fertőzést. Való igaz, hogy ekkor a legyengült védekezés miatt könnyebben szaporodnak el a kórokozók, ám szervezetük éppen az erősebb folyással próbál védekezni a fertőzésekkel szemben. Mindez normális jelenség, ám ha a váladék színe teljesen fehérré válik, úgy gyulladás állhat fenn, ha sárgás és rossz szagú, akkor valószínű a gombás fertőzés. Ilyen esetekben mielőbb orvoshoz kell fordulni, mivel a felszálló fertőzés a babát is veszélyeztetheti, koraszülés indulhat meg.

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben fertőzés áll fenn – akár gombás, akár bakteriális, akár vírusos –, úgy a megnövekedett folyás mellett egyéb panaszok is jelentkeznek (pl. a váladék más színe, más állaga, kellemetlen szaga, alhasi fájdalom, viszketés, fájdalmas közösülés stb.). Ilyen változások esetén érdemes szakemberhez fordulni a megfelelő kezelés érdekében, ami gyakran antibiotikus terápiát, majd a hüvelyflórát helyreállító lactobacillus kúrát jelent a partner egyidejű kezelése mellett.

Érdemes tudnunk, hogy a fertőzések rizikója a következő esetekben is növekszik: strandszezon, nem megfelelő intim higiénia (a túlzott higiéniát is beleértve), cukorbetegség, antibiotikum-kúra, méhszájgyulladás, méhnyakrák, hormonzavar.

Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos
nogyogyaszatikozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!