Keresés
Close this search box.

Túlterhelés vagy mozgáshiány?

//

Térdünk a legemberibb testrészünk, hiszen a két lábon járás miatt felszabadult kezeink használata tette lehetővé agyunk fejlődését. Az emberi térd, talán azért, mert még csak 3 millió éves, nagyon sérülékeny, bonyolult szerkezet. Idősebb korban, vagy túl sok, esetleg túl kevés testedzés hatására a térdízület gyengül, a térd instabillá, sérülékennyé válik. Az igen gyakori térdízületi kopások egyik oka a többszöri, nem szakszerűen kezelt térdsérülés.

Túlterhelés vagy mozgáshiány?

Gyermekkorban az ízületek alkati lazasága esetén a térdízület 180 fokon jóval túlnyújtható, ami sérülésekhez, későbbi ízületi fájdalmakhoz vezethet. Az ilyen fiatalok persze igen hajlékonyak, így sportként gyakran választanak balettot, szertornát, művészi tornát, ami a túl hajlékony ízületeket tovább terheli. A megoldás inkább a jó izomzat kialakítása lenne, ami stabilizálja a laza ízületeket. Esetenként – különösen fokozott igénybevételkor –, a laza térd, boka vagy csukló ízületeket ajánlott tapaszolással rögzíteni.

Fiatal felnőttek leggyakrabban nem-professzionális sportolás közben szenvednek térdízületi sérülést, de nem ritkák a munkahelyi-, illetve a közlekedési balesetek sem. Ma már fiatalokon sem ritka a térdízületi kopás, az arthrosis, melyre térdízületi sérülések, túlterhelés, fejlődési rendellenességek és anyagcsere betegségek (pl. cukorbetegség) is hajlamosíthat. A leggyakoribb ok azonban az elhízás. Sok a túlsúlyos fiatal, és ezek 20%-ának már fáj a térde, pedig 5 kg súlycsökkenés 50%-kal csökkentené a panaszok kialakulását. A zsírszövetben különböző porckárosító fehérjék, hormonszerű anyagok termelődnek, melyek a kéz, az ujjak arthrosisát is gyakoribbá teszik.

A magyar gyerekek, fiatalok átlag napi 4-5 órát töltenek a televízió előtt, messze a legtöbbet Európában. Megfelelő testmozgással, jó fizikai állapottal nemcsak a kövérség, a sérülések és a porckopás, de a szív- és érrendszeri betegségek, a csontritkulás is elkerülhető, sőt a degeneratív betegségek is nagyrészt megelőzhetők.

Forrás: Dr. Bálint Géza – Dr. Korda Judit: Reumás betegségek c. könyve, mely a SpringMed Kiadó gondozásában jelent meg – www.springmed.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!