Keresés
Close this search box.

Ha felbomlik a hormonális egyensúly

//

Napjainkban egyre gyakoribbak a hormonzavarok, s a velük járó kellemetlen tünetek. E tendencia megértését segíti, ha áttekintjük a leggyakoribb kiváltó okokat!

Ha felbomlik
a hormonális egyensúly

● Hormonális fogamzásgátlók Használatuk széles körben elterjedt. Akár tablettáról, akár méhen belüli eszközről van szó, mesterséges hormonokat tartalmaznak, melyek bár valóban megakadályozzák a nem kívánt teherbeesést, ám hosszú távon nincsenek jó hatással a szervezet saját hormonháztartására. A szintetikus progeszteron (progesztin) gátolja a progeszteron hatását, ami gyakran a fogamzásgátló abbahagyása után is megmarad. Ez azért is baj, mert a progeszteron más szteroid hormonok (pl. kortizol) előállításához is szükséges, így hiánya további hormonális zavarokat okozhat.

● Xenoösztrogének Nehezen lebomló, ösztrogénszerűen viselkedő vegyületek, egyfajta mesterséges ösztrogének. Megtalálhatók a BPA-t tartalmazó műanyagokban, permetezőszerekben, ételszínezékekben, körömlakkokban, körömlakklemosókban stb. A kívülről bevitt xenoösztrogének negatív hatást gyakorolnak a hormonháztartásra, tovább emelik a szervezet ösztrogénszintjét – az ösztrogéndominancia pedig mióma, különböző daganatok és meddőség kialakulásához vezethet.

● Stressz Sokan nem tudják, hogyan hat a stressz a hormonális egyensúlyra. Stressz hatására megnő az adrenalin és a kortizol szintje, mely megnöveli a vércukor szintjét a vérben. Amennyiben a tartós stressz hatására a kortizol folyamatosan magas, úgy nemcsak a cukorbetegség esélyét növeli, hanem a hormont termelő mellékvese kifáradhat, és nem lesz képes elegendő kortizolt termelni, ami fáradtsághoz és meddőséghez is vezethet.

● Életkor Az idő múlásával a premenopauza és a perimenopauza során előbb a progeszteron, majd az ösztrogén mennyisége kezd csökkenni, s a szervezetben más hormonális változások is zajlanak, így nagyobb eséllyel alakulnak ki más endokrin problémák is.

Hormonzavarra utaló jelek: testsúlyváltozások, kozmetikai panaszok (pl. akne, zsíros bőr), hajhullás, fáradtság, depresszió, emésztési problémák, menstruációs panaszok, meddőség vagy vetélés. E tünetek kezelésére vegyen igénybe szakorvosi segítséget.

Dr. Polyák Annamária
belgyógyász, endokrinológus, diabetológus szakorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!