Keresés
Close this search box.

Mi köze a napfénynek a herpeszhez?

//

A fertőzés általában még gyermekkorban történik, s felnőtt korára a lakosság kb. 30–40%-a már hordozza a herpesz vírus valamely fajtáját, mely végérvényesen befészkeli magát az idegsejtekbe és dúcokba, s onnan – többféle kiváltó ok miatt – igen könnyen és gyorsan aktiválódhat.

Mi köze a napfénynek a herpeszhez?

A fájdalmas hólyagok megjelenését általában egy olyan esemény előzi meg, mely az immunrendszer átmeneti gyengülését okozza. Ilyen lehet például egy erősebb fertőzés, lázzal járó betegség, gyomorrontás, diákoknak a vizsgaidőszak, a munkahelyeken az év végi, vagy most a nyári szabadságok előtti hajrá, rosszabb esetben az egész éven át tartó, túlfeszített munkával járó stressz, testi-lelki trauma, megerőltető sportteljesítmény, amely feszültséget és kimerültséget okozott, esetenként a menstruáció, illetve különböző hormonális változások is kiválthatják. Nyáron a napozás, leégés, illetve önmagában az erős napfény is a vírus aktivizálódását idézheti elő.

A patikákban és bioboltokban ma már számos herpesz elleni vírusölő készítmény kapható, de kezdetben, gyorssegélyként jegeléssel is próbálkozhatunk. Eredményes tüneti kezelés lehet a vírusölő hatású grapefruitmag- és teafaolajos ecsetelés, a fertőtlenítő, szárító hatású borsmentaolaj, illetve a gyulladáscsökkentő és hámregeneráló körömvirág krém is.

Törekedjünk a stresszhelyzetek megszüntetésére, az immunvédekezés mielőbbi helyreállítására. Napi 2000 mg C-vitamin akár megelőzésként, akár a kialakult hólyagok gyógyulási idejének lerövidítésére elegendőnek bizonyul. Klinikai tanulmányok szerint az orálisan szedett cinkkel (napi 50 mg) csökkenthető a herpesz gyakorisága, a tünetek mértéke és lefolyásának hossza.

Kerüljük az argininban gazdag ételeket (csokoládé, mogyoró, mandula, diófélék), és fogyasszunk minél több lizin tartalmú ételt (zöldségek, hüvelyesek, halak, baromfi). Kutatások bizonyították a lizin vírusölő és az arginin működését gátló hatását. Megállapították, hogy a vérben a lizin magas, illetve az arginin alacsony aránya akadályozza a vírusok szaporodását.

A Debreceni Egyetemen végzett mérések szerint 10 perccel a lizin bevitelét követően már megjelenik a véráramban, 1 óra múlva éri el a maximumot, majd 3-4 óra alatt csökken a lizin koncentrációja a kiindulási szintre a vérplazmában.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!