Keresés
Close this search box.

Modern fogyókúrás megoldások

//

Az elhízás bizonyítottan az egyik legjelentősebb egészségügyi probléma. A magyar lakosság 60%-át, vagyis 10 emberből 6-ot közvetlenül érint. A túlsúly következménye olyan betegségek kialakulása, mint például az érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívinfarktus, érelzáródások vagy a 2-es típusú cukorbetegség. A statisztikák szerint a dohányzást követően a második legfőbb rizikófaktora a civilizációs betegségeknek. Hátterében állhatnak betegségek, genetikai és pszichés tényezők, de leggyakoribb okozója mégis a helytelen életmód.

Modern fogyókúrás megoldások

Felesleges kilóinktól leginkább úgy szabadulhatunk meg, ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit elfogyasztunk.

Rendszeres testmozgással emelhetjük szervezetünk kalóriaszükségletét, ám fontos a fokozatosság elve: mindenki számára a szervezetének aktuálisan megfelelő erősségű edzés ajánlott. Ne csak a fogyókúra miatt mozogjunk! Még egy 20 perces erdei séta is pezsdítő hatású és kitűnően oldja a stresszt – mutat rá az Osaka Dental University Farmakológiai Osztályának humán megfigyelési programja.

Másik sláger a zöld kávé, ami a feketekávé alapanyaga, de ellentétben vele nem pörkölt, égetett formában fogyasztják, így megőrzi értékes hatóanyagait. Egyik közülük a klorogénsav, mely testzsírcsökkentő hatású (érdemes figyelnünk az ilyen termékek klorogénsav tartalmát).

Fontos megértenünk, hogy a testmozgást végző embereknek energiára van szükségük, így az energiamegvonás nem lehet alternatíva a fogyókúrára. A kalóriaszükségletünk pontos meghatározásával elkerülhetjük, hogy a többletkalória az izomszövetek és a máj elsődleges energiaraktáraiban tárolódva, azokat megtöltve zsírrá alakuljon. Ezt megelőzhetjük a garcinia cambogia növény kivonatának fogyasztásával, ami gátolja a feleslegesen elfogyasztott kalóriák zsírrá alakulását.

Egy másik lehetőség, hogy olyan anyagokat fogyasztunk, melyek az energiaraktárak mozgósítását segítik. Ilyen például az L-karnitin aminosav, mely segíti a zsírsavak energiává alakulását sejtjeinken belül. Ennek nemcsak fogyasztó, de vérzsír- és koleszterincsökkentő hatása is van. Hatékonysága viszont nagyban függ a testedzés intenzitásától: minél intenzívebb az edzés, annál több zsírtartalék fog energiává alakulni. (Karnitinhiány esetén csökken a szervezet energiatermelése, a zsírok oxidációja, melyet az izotóppal megjelölt zsírból származó, kilélegzett szén-dioxid mennyiségének mérésével igazoltak.)

Kutatások szerint a sovány ember teste is rengeteg zsírt tartalmazhat, mely ránézésre nem látható, hiszen belül, a szervek között helyezkedik el. Így ők is ugyanolyan rizikónak lehetnek kitéve, mint túlsúlyos embertársaik. Fogyókúrás nézetek szerint a külső zsírok fogyása a belső szervek között lerakódó zsigeri zsírok csökkenésével kezdődik.

Több mint 8000 féle flavonoid közül tűnt ki a glabridin (édesgyökérből vonták ki), mely a zsírok lebontásáért felelős gének működését segítve a zsigeri zsírok fogyását serkenti. A zsigeri zsírok fogyása pedig magával vonja a bőr alatti zsírok csökkenését is. A legkorszerűbb fogyókúrás készítmények tehát nem csupán az esztétikai szempontokat tartják szem előtt, hanem az egészségünket is óvják.

Szabó László
hatóanyag-szakértő

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!