Keresés
Close this search box.

Nyaralás trombózissal

//

A legtöbb ember számára örömet és felüdülést jelent a nyári kék ég és napsütés, viszont akik már átestek trombózison, kissé félve néznek elébe a nyáron várható nagy melegnek, pláne ha még utazni is készülnek.

Nyaralás trombózissal

A mélyvénás trombózis az adott végtag fájdalmában, elszíneződésében, dagadásában nyilvánul meg. A nyári melegben az erek kitágulnak, a keringés lelassul, mindez főleg azoknak okoz problémát, akik visszértágulatokkal és egyéb keringési rendellenességgel is küzdenek, de poszttrombotikus szindróma (PTS) is okozhatja, mely ellen legjobb védekezés a megfelelő véralvadásgátló terápia és a jól beállított INR (2-3). A fájdalom és az ödéma ellen igen hasznos a kompressziós harisnya viselése, hiszen javítja a keringést a mélyen fekvő vénákban is.

A melegben megszaporodnak a bőrbetegségek, hiszen szívesen járkálunk mezítláb, és a strandokon is könnyű összeszedni valamilyen fertőzést. A gombás és egyéb bőrproblémák bizonyos típusai megnövelik a felszíni trombózis rizikóját, ami önmagában nem veszélyes, csak ha a mélyen fekvő vénákra is áterjed. Emiatt is fontos a trombózisos láb abszolút tisztán tartása. Ha lábán vörös elszíneződést, fájdalmat, meleg tapintást észlel, azonnal forduljon szakorvoshoz!

A trombózis megelőzésében és annak terápiájában is fontos szerepet játszik a rendszeres testmozgás, melyet még meleg időben sem hanyagolhatunk el. A mozgás hatására felpezsdül a vérkeringés, segít megszabadulni az esetleges túlsúlytól, ami egy plusz rizikófaktor a vérrögök keletkezése terén.

Akinek friss, vagy 1-2 éves mélyvénás trombózisa van/volt kerülje a 36 °C feletti fürdőzéseket, és az első években kerülendők a 90 °C-os szaunák is, de az infraszauna használata megengedett.

Hosszabb utazás, nyaralás esetén – akár repülővel, akár autóval, vonattal vagy busszal utazik –, a tartós mozdulatlanság sajnos kedvez a trombózis kialakulásának, ezért mindenképp használjon kompressziós harisnyát, és kérje ki kezelőorvosa tanácsát a véralvadásgátló szükségességéről. Az út során gyakran tornáztassa lábait, ha lehet, gyakran álljon fel, sétáljon, és fogyasszon sok folyadékot!

Prof. Dr. Blaskó György
belgyógyász, klinikai farmakológus főorvos
tromboziskozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!