Keresés
Close this search box.

Őrizzük meg a vesék egészségét!

//

A nyári strandolás során elszenvedett felfázások, fertőzések nemcsak a hólyagot, de a vesét is érinthetik. A vesék kiválasztó-képességének csökkenését azonban egyéb tényezők is előidézhetik. A vesebetegség alattomosan terjedő kór: látványos tünete már csak késői fázisban van. A vesék egészségének megőrzése ugyanakkor a hosszú élet záloga is lehet!

Őrizzük meg a vesék egészségét!

A vesebetegségek előfordulása az idősebbek körében rohamosan terjed. 1994-es adatok szerint az idősek 18,8%-a, 14 év múlva, 2008-ban pedig már a 26%-a számított krónikus vesebetegnek. Napjainkban, az American Medical Association adatai szerint az USA teljes felnőtt lakosságának 13,6%-a érintett enyhébb vagy súlyosabb formában. Ráadásul sokan – tünetek hiányában – nem is tudnak róla, kezelést sem kapnak, emiatt fokozottan ki vannak téve a szívbetegségek kockázatának is.

Ismert kockázati tényezők

A John Hopkins Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a protonpumpagátló szerek, amelyeket gyomorégés (savas reflux) ellen használnak, 20-50%-kal növelik a krónikus vesebetegségek kockázatát. A kockázat mértéke az adagolás gyakoriságától függ: napi kétszeri adag 46%-kal nagyobb rizikót jelent.

A kutatók 6 éven át, 10 482 idősebb (63 év körüli) személyt vizsgálva megállapították, hogy a protonpumpagátlót szedők jelentős arányban még túlsúlyosak is voltak, gyakrabban szedtek vérnyomáscsökkentőket, így esetükben a kockázat még nagyobb mértékű volt.

Érdekes módon azon reflux betegségben (GERD) szenvedőknél, akik a régebbi típusú savlekötőket szedték, a kockázat nem növekedett.

A legtöbben nincsenek tisztában vele, milyen finom és érzékeny szerkezet a vese, melyen – a méreganyagok kiszűrése során – naponta 120–150 liter vér áramlik át, emellett sok egyéb létfontosságú funkciót lát el.

Fontos tudnunk, hogy a krónikus vesebetegségekben szenvedőknek gyakran lényegesen magasabb a homocisztein és a C-reaktív protein (CRP) szintjük, ami egy sor szív- és érrendszeri rendellenesség előrejelzője lehet.

A vesék egészségének megőrzése elengedhetetlen mindenki számára, aki hosszú és aktív életre vágyik. Fenti rizikófaktorokon kívül sajnos nem szentelünk elég figyelmet a helytelen táplálkozás, az elégtelen folyadékfogyasztás és a szervezet öregedését gyorsító életmód reformjára sem. Jelentős javulást hozhatna a mértéktartó, racionális gyógyszerszedés: több gyógyszer együttes szedése esetén a fokozott körültekintés. Bizonyos táplálék-kiegészítők is – például a Q10 koenzim, az Omega-3 zsírsavak és az N-acetil-L-cisztein – bizonyítottan hatékony segítséget jelentenek a vesék egészséges működésének fenntartásában.

Forrás: William Faloon: Hidden Factor Behind Kidney Disease Epidemic.
Life Extension Magazine, Febr. 2017., ford. Czárán Judit,
a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!