Keresés
Close this search box.

Miért zakatol a szívem éjjel?

//

Aki tapasztalta már, hogy éjszaka a zakatoló szíve miatt képtelen aludni, tudja, milyen ijesztő ez a jelenség. Érdemes tehát megismernünk a gyakoribb kiváltó okokat, s hogy mikor szükséges orvoshoz fordulni.

Miért zakatol a szívem éjjel?

Vigyázat:
az aggodalom tovább emeli a pulzust!

Az éjszaka jelentkező magas pulzus roppant nyomasztóan hathat arra, aki átéli, hiszen a gyors szívverés és az emiatt érzett aggodalom ördögi kört alkothatnak. Minél erősebben érezzük a szívdobogást, annál jobban aggódunk, ami tovább emeli a pulzust. Bár ez valóban nyugtalanító jelenség, amit mindenképpen ki kell vizsgáltatni (többnyire EKG és 24 órás Holter vizsgálat segítségével), hiszen a szapora szívműködés, mint érzés, lehet valódi tachycardia, lehet szívritmuszavar. Az esetek nagy részében „valódi” betegség áll a háttérben: például lezajlott infarktus, cardiomyopathia, vagy endokrin betegség. Ugyanakkor gyakran kiderül, hogy nem szívbetegség, hanem ártatlanabb jelenség húzódik meg a magas pulzus mögött. Íme, a leggyakoribbak.

Érzelmek

Elsősorban a következő kérdéseket érdemes tisztázni magunkban. Mi az, ami miatt sokat aggódom? Esetleg épp megpróbálom elnyomni az aggodalmat? Leggyakrabban egy élethelyzet miatt érzett szorongás indítja be a szimpatikus idegrendszer fokozott működését. Ilyenkor a testben lejátszódó változások az „üss vagy fuss” elve szerint alakulnak: felgyorsul a légzés, emelkedik a vérnyomás és meglódul a pulzus is. Ráadásul ez nemcsak a tudatos gondolatok hatására következhet be, hanem a tudatalatti szorongástól is.

Alkohol

Ugyanakkor igaz, hogy a nagyon visszafogott alkoholfogyasztás – különösen a vörösbor, a szőlő magjában és héjában található flavonoidok miatt – akár érvédő hatású is lehet, de ezt érdemesebb egy korai vacsora mellé időzíteni.

Cukor

Szakemberek egyetértenek abban, hogy a túl sok cukor fogyasztása felgyorsíthatja a pulzust, épp ezért érdemes kerülni az esti sütizést, a lefekvés utáni nassolást. Még az olyan „ártatlannak” látszó ételek is okozhatnak palpitációt, mint a kukoricapehely vagy a vajas pattogatott kukorica. A finomított szénhidrátok által kiváltott inzulinválasz ráadásul a kiválasztó szervek és a belső elválasztású mirigyek harmonikus működését is összezavarja. Megemelkedik az adrenalinszint, ami tovább emeli a pulzust.

Miért lehet veszélyes az erős szívdobogásérzés?

A jó szívfrekvencia variabilitással, vagyis rugalmasan alkalmazkodó szív-érrendszerrel rendelkező személyeknél többnyire hétköznapi oka van az éjszaka jelentkező erős szívverésnek.

Az életkor előrehaladtával azonban egyre nagyobb az esélye a pitvari- és kamrai ritmuszavarnak, még ha nincs is szívkoszorúér-betegségre utaló jel. Idősödve bármilyen pulzussal kapcsolatos rendellenességet érdemes kivizsgáltatni. A hegesedés vagy a kóros szöveti lerakódások például bradycardiát, lelassult szívverést okozhatnak, míg más betegségek a szív ingervezető rendszerének zavarához vezethetnek, ami tachycardiát, vagyis felgyorsult, szabálytalan szívveréssel járó ritmuszavart is eredményezhet.

A szív-érrendszeri betegeket emiatt rendszeresen monitorozni kell, elsősorban EKG-val vizsgálva a szívritmust. Nem minden ritmuszavarnak van azonban tetten érhető tünete! A pontos diagnózishoz fontos felfigyelnünk az olyan, esetlegesen jelentkező szimptómákra is, mint a légzési nehézség, a fáradtság, a repkedő érzés a mellkasban, az ájulás vagy épp, az éjszaka jelentkező magas pulzus.

Dr. Vaskó Péter
kardiológus szakorvos
KardioKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!