Keresés
Close this search box.

Ovi- és iskolakezdés mandulagyulladással?

//

Nagyrészt óvodásoknál, de néha kisiskolásoknál is jelentkezik a közösségbe kerülés után az orr- és garatmandulák visszatérő gyulladása. A komolyabb beavatkozások mindkét esetben megfontolandók: egyrészt az orrmandulák mérete korral csökken, így számos panasz kezelés nélkül is elmúlik; másrészt a garatmandulák jelentős védőfunkciót töltenek be, így különösen az első életévek során fontosak az immunrendszer számára.

Óvodások leggyakoribb panasza

A megnagyobbodott orrmandulák sok gyermeknél okoznak elhúzódó problémákat. Gyakran egyéni adottság miatt vagy egy fertőzés után állandósul a duzzadt állapot, s a megnagyobbodott orrmandula miatt a gyerek orra bedugul, így a száján veszi a levegőt, s az orrüreg szűrő funkciója megszűnik. Ha ez az állapot tartós, akkor akár abnormális arcizom- és fognövekedés is lehet a következménye. Az orr-garatbeli szűk viszonyok miatt sokszor a középfül felé vezető járat, az Eustach-kürt (fülkürt) sem működik megfelelően, így gyakran alakulhat ki makacs, savós középfülgyulladás vagy fertőzés esetén heveny középfülgyulladás.

Az orrgaratban elhelyezkedő orrmandulák gyulladásai általában kb. 3 évesen, közösségbe kerüléskor kezdődnek, és 7 éves kor után fokozatosan meg is szűnnek. Mivel az orrmandulák mérete korral csökken, számos panasz kezelés nélkül is elmúlik. Műtéti megoldásra általában csak akkor kerülhet sor, ha ismétlődő, heveny középfülgyulladás, vezetéses halláscsökkenést okozó idült savós középfülgyulladás alakul ki, és ezek nem javulnak életmódbeli változások és kezelés hatására. „Csak” a horkolás nem feltétlenül műtéti indikáció, de ha ez légzéskimaradással – alvási apnoéval – is jár, akkor igen.

Mandulagyulladás alatt gyakorlatilag a garatmandulák gyulladását értjük. Ezek hátterében leggyakrabban vírusfertőzés áll. A ritkább, bakteriális eredet esetén a leggyakoribb kórokozó az A-csoportú béta-hemolitikus Streptococcus.

Ezen kívül Staphylococcus, Pneumococcus, Haemophylus influenzae vagy Coli baktérium okoz leginkább fertőzést.

Kisgyermekeknél jellemző tünetek: láz, nyelési fájdalom, belövellt garat, rossz közérzet, étvágytalanság. Első lépésben ezek csillapítása a cél, és a bőséges folyadékbevitel.

Bakteriális eredetű fertőzés gyanúja esetén antibiotikus kezelés is szóba jöhet, kellő dózisban és kellő időtartamban.

Mikor indokolt a műtét?

– Előfordul, hogy még ki se lábal a gyerek az egyik mandulagyulladásból, máris jön a másik. Ha ez évente minimum 6-szor megismétlődik, akkor már idült gyulladásról beszélünk, s a mandulák gócként szerepelnek. Ez esetben valóban indokolt lehet a műtét.

– Sürgős beavatkozásra lehet szükség a mandula körüli tályog kialakulása esetén. Ilyenkor fokozódó nyelési fájdalom, jellemzően fél oldalon kialakuló duzzanat, majd oedema jelentkezik. A heves tünetek mögött valóban egy veszélyes, gyors beavatkozást igénylő betegség áll.

– Különösebb gyulladásos előzmény nélkül is szükség lehet beavatkozásra kifejezett mandula-túltengés esetén is. Ezek a képletek méretüknél fogva okoznak légúti akadályt, esetleg nyelési nehezítettséget, így sokszor felelősek a gyermek horkolásáért, sőt az alvási apnoe kialakulásáért is. Ilyen esetben az orrmandulát eltávolítjuk, a garatmandulákat viszont csak megkisebbítjük, hogy funkciójukat megtartsuk, de ne képezzenek légúti akadályt. A horkolás kiküszöbölésével a gyermek alvása végre pihentető lesz.

Fontos szerepük van!

A mandulaműtét szükségességének elbírálása mindig egyedi és a szakorvos, néha több szakma közös döntésén alapul. Fontos hangsúlyoznunk, hogy a mandulák nagyon fontos védőfunkciót töltenek be a szervezetben, különösen az első életévek során nagyon lényegesek az immunrendszer számára. Retrospektív vizsgálatok igazolják, hogy a korai életkorban mandulaműtéten átesett gyermekek esetében a későbbiekben, fiatal felnőtt korban nagyobb eséllyel jelentkeznek bizonyos szív- érrendszeri betegségek.

Dr. Fülöp Györgyi
fül-orr-gégész, audiológus szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!