Keresés
Close this search box.

Hogyan vészeljük át az őszt megfázás nélkül?

//

Közeledünk ahhoz az időszakhoz, amikor egyre több embert dönt le lábáról a megfázás és az influenza. Ha nem akarjuk napjainkat fájó torokkal, köhögve, tüsszögve tölteni, érdemes megfogadnunk az alábbi néhány tanácsot!

Hogyan vészeljük át az őszt megfázás nélkül?

Az immunerősítés első és talán legfontosabb lépése a megfelelő táplálkozás. Ősszel és télen az emberek többször fogyasztanak nehezebb, zsírosabb ételeket, viszont ha el akarja kerülni a megfázást és az influenzát, fontos, hogy minél több vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő ételt válasszon. Kerüljön a tányérjára például A-vitaminban dúskáló répa, kórokozógyilkos gomba, antibiotikus hatású fokhagyma, valamint antibakteriális méz!

Megfelelő élelmi anyagok választásával a kedélye is javulhat, mely egyértelműen erősíti az immunrendszert. A B 1 és B 6 vitamint gazdagon tartalmazó füge, banán és a folsav bő bejuttatását jelentő lencse, rizs, babfélék fogyasztása igen jótékony hatással bír.

A cukros ételeket és a túl sok finomított szénhidrát bevitelét viszont feltétlen érdemes elkerülni! Helyette inkább az almát, körtét, datolyát és a citrusféléket részesítse előnyben. Mindezek mellett a C-vitaminban gazdag savanyú káposztáról és csipkebogyó teáról se feledkezzen meg, csakúgy, mint a csicsókáról sem, amely igen értékes prebiotikum, így az emésztő- és az immunrendszer működésére is kiválóan hat.

Sokan, ahogy beköszönt a rossz idő, egyből maguk mögött hagyják a sportos napokat, pedig az Appalachian State University tanulmánya szerint azok, akik a hidegben is mozognak, 43 százalékkal kevesebb napot töltenek otthon megfázva, betegen, mint azok, akik hibernálják magukat a tévé előtt. Ennek oka, hogy edzés alatt és utána még 3 órán át a szervezet fokozza az úgynevezett neutrofil típusú fehérvérsejtek termelődését, melyek felveszik a harcot a kórokozók ellen. Azonban fontos, hogy ne hajtsa túl magát – bár a sportolás számos jótékony hatással bír, ha nem tud megálljt parancsolni magának, akkor az ártalmas is lehet. Így ha megteheti, maximalizálja a mozgását 90 percben!

Meglehet, hogy időnként összecsapnak a feje fölött a hullámok, de bármennyire is nehéz, próbáljon meg kevesebbet idegeskedni, mivel bizonyára tudja, a stressz nagy hatással van az immunrendszer működésére. Ha a munkahelyén gondok adódnak, kérje meg az egyik kollégáját, hogy csatlakozzon önhöz egy kis sétára, vagy az ebédhez, ugyanis ekkor felszabadulnak a boldogságért felelős hormonok. Ezen kívül érdemes eljárnia még jógázni, vagy meditálni, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy békésebben teljenek a napjai. A harmónia, a belső béke érzését a klasszikus zenék: barokk, romantikus művek hallgatásával is elősegítheti (zeneterápia).

Az őszi-téli fényhiány miatt sokak D-vitamin szintje lecsökken, aminek következtében nemcsak kedvetlenné, hanem beteggé is válhatunk, mivel ekkor az immunsejtek kevesebb antibakteriális fehérjét termelnek, így kevésbé lesznek hatékonyak a kórokozók ellen. Amennyiben odafigyel a változatos étkezésre, és több halat, fermentált tejterméket, tojást, vajat, csiperkegombát, zabpelyhet, csírákat és májat fogyaszt – kiegészítve valamilyen D-vitamin tartalmú táplálék-kiegészítővel –, 42%-kal kevesebb eséllyel fogja valamilyen betegség ledönteni a lábáról.

Mivel a hideg hónapokban jóval kevesebb napfényt látunk, nehéz nem álmosnak lenni, ennek ellenére sokan mégsem szánnak elég időt a pihenésre, pedig a táplálkozáson túl ez is hozzájárul az erős immunrendszerhez. A nyugodt alvással és a 23 óra előtti lefekvéssel segítheti a máj optimális működését, mely az egyik fontos pillére a szervezet megfelelő regenerálódásának. Meglehet, hogy a munkaideje korán kezdődik, ekkor próbáljon meg minél előbb lefeküdni, hiszen egy felnőtt embernek is minimum 7-8 órás alvásra van szüksége az egészsége megőrzéséhez.

Dr. Bérczy Judit
belgyógyász, endokrinológus főorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!