Keresés
Close this search box.

Klimax, a mumus

//

A menopauzára a nők általában egy igazi mumusként gondolnak, egyrészt mert így búcsút inthetnek fiatalságuknak, másrészt mert legtöbbször igen kellemetlen tünetekkel jár. Érdemes azonban tudni, hogy a klimaxnak különböző állomásai vannak, és minden megálló mást és mást tartogat, ráadásul jellemző tünetei könnyen összetéveszthetők más egészségügyi problémákkal is.

Klimax, a mumus

Klimax vagy petefészek elégtelenség?

Napjainkban egyre több nőt érint a petefészek elégtelenség, sokan azt hiszik, ez egyet jelent a klimaxszal.

Menstruációs zavarok, anovulációs ciklusok, meddőség, hőhullámok, éjszakai izzadás, hangulatingadozások… Ezek a jól ismert tünetek akár a korai menopauza, akár a petefészek elégtelenség jellemzői is lehetnek. A közös pont az ösztrogénhiány, ám két külön – bár igen hasonló – állapotról van szó. Lényeges különbség, hogy petefészek elégtelenség esetén előfordulhatnak normál ciklusok, így kis eséllyel, de terhesség is létrejöhet, melynek megtartásához jelentős hormonpótlás szükséges.

Petefészek elégtelenség esetén a petefészkek nem termelnek elegendő ösztrogént, nem működnek megfelelően, már 40 éves kor előtt. Ennek következtében nem keletkeznek jó minőségű petesejtek, nem megy végbe normál tüszőérés és tüszőrepedés, így a menstruáció el-elmaradozik, rendszertelenné válik. A női nemi hormonok hiányában olyan szövődmények léphetnek fel, mint a korai öregedés, a meddőség és a csontritkulás.

Az állapot oka többféle lehet, például kromoszóma rendellenesség, kemo- vagy sugárterápia, autoimmun betegségek, toxikus hatások, ám a leggyakrabban nem derül ki, mi is állhat a panaszok mögött.

Hogyan lehet kezelni?

Első körben meg kell bizonyosodni arról, hogy valóban petefészek elégtelenséggel állunk szemben. Ehhez laborvizsgálattal ellenőrizni szükséges az ösztrogén, a progeszteron, az LH és at FSH hormon szintjét (ez utóbbi mennyisége ekkor igen magas), valamint kromoszómavizsgálatot kell végeztetni. Ezen kívül fel kell deríteni, hogy vannak-e egyéb hormonális zavarok, illetve általános nőgyógyászati és UH-vizsgálat is szükséges.

Amennyiben bebizonyosodik a kóros állapot, úgy a tünetek csökkentése és a szövődmények elkerülése érdekében érdemes pótolni a hiányzó ösztrogént, valamint a csontritkulás prevenciójaként kalciumot és D-vitamint adagolni. Bár visszafordítani nem lehet, de javítani valamelyest tudunk a hormontermelésen.

A klimax állomásai

A nők klimax alatt leginkább azt értik, amikor már nem jelentkezik menstruációs vérzés, pedig a menopauza akár 10-15 éves időszakot is felölelhet.

1. megálló: premenopauza
Először a progeszteron szintje csökken, mellyel megkezdődik a klimax hosszadalmas folyamata. Vannak, akik ebből semmit sem érzékelnek, de az általános tünetek közé tartozhatnak a menstruációs zavarok, a mellérzékenység, a hüvelyszárazság, a libidócsökkenés, az alvászavarok és hangulatingadozások. Fontos tudni, hogy ekkor még lehetséges a teherbeesés, hiszen hormonpótló készítményekkel feltölthető a hiányos progeszteronszint.

Általában a 40-es korosztályt érinti, ám ha korai klimax-szal állunk szemben, akkor már a 30-as években jelentkezhet. Hőhullámok és éjszakai izzadás is megjelenhet, bár ez inkább a későbbiekre jellemző.

2. megálló: perimenopauza
A perimenopauza a premenopauza utáni állomás. Ekkor a petefészkek egyre kevesebb ösztrogént termelnek. Gyakoribbá válnak az anovulációs ciklusok, vagyis nem mindig megy végbe a peteérés, így egy-egy menstruáció el is maradhat, hossza rövidebbé, erőssége gyengébbé válik. Ennek oka, hogy csökken az LH és FSH hormonnal szembeni érzékenység. Ekkor a legtipikusabb panaszok a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a hangulatingadozás, a súlygyarapodás és a libidó csökkenése. Legtöbbször ekkor gondolnak a nők arra, hogy tüneteitek a változókor provokálja. Amennyiben az utolsó menstruáció után eltelt már 1 év, valójában onnantól beszélünk klimax-ról.

3. megálló: posztmenopauza
A posztmenopauza, ahogy a neve is mutatja, a változókor utáni időszakot jelöli, pontosabban az utolsó vérzés után 2 évvel kezdődő időszakot. Ekkor már nincs vérzés, nincs peteérés. Az ösztrogén és a progeszteron termelődése egészen minimális, és megjelennek azok a betegségek, szövődmények, melyek kialakulásához a klimax is hozzájárul. Ilyen például az érelmeszesedés, a csontritkulás és a magas koleszterinszint.

A klimax okozta tünetek sokak életére igencsak rányomják a bélyeget. Ekkor érdemes konzultálni a nőgyógyásszal, ugyanis indokolt esetben nagy segítséget jelenthet a hormonterápia, mellyel a zavaró tünetek eredményesen csökkenthetők, esetleg megszüntethetők. Szerencsére ma már az alacsony hormontartalomnak és a folyamatos monitorozásnak köszönhetően a terápia biztonságos, ám ehhez alapos előzetes vizsgálatok szükségesek, hogy ki lehessen zárni az esetleges kontraindikációkat (pl. Trombofília). A hormonkezelésnek köszönhetően ráadásul csökkenthető a későbbiekben a klimax számlájára írható csontritkulás, szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélye.

Mindemellett fontos felhívnunk a figyelmet az egészséges életmód betartására is, hiszen a dohányzás abbahagyása, a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás mind hozzájárulnak a panaszok mérsékléséhez, a jó közérzethez és a szövődmények elkerüléséhez.

Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos
nogyogyaszatikozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!