Keresés
Close this search box.

Legszívesebben aludna munkaidőben is? Ez lehet az oka!

//

A sötét, téli hónapok során sokan fáradékonyabbak a szokásosnál, hiszen a napfény hiánya erősen rányomja a bélyegét hangulatunkra és teljesítményünkre is. Amennyiben ez nem csupán időszakos és hullámokban jelentkezik, hanem folyton ólmos fáradtság kínozza, érdemes megvizsgáltatnia a pajzsmirigyét.

Legszívesebben aludna munkaidőben is? Ez lehet az oka!

Az állandó kimerültség mind a családi életre, mind a munkahelyi teljesítményre kihat, hiszen az ember ilyenkor ingerültebb, türelmetlenebb, figyelmetlenebb és többet hibázik. Ennek okára sokféle magyarázatot találunk, emiatt sokszor nem is derül fény a valódi kiváltó okra, ami igen gyakran pajzsmirigy alulműködés. Emiatt, ha nem múlik az állandó álmosság, úgy laborvizsgálattal érdemes megbizonyosodni a TSH, T3, T4 és ATPO szintjéről, melyekből megállapítható, hogy az illető pajzsmirigye elegendő hormont termel-e vagy sem.

A pajzsmirigy által termelt hormonok ugyanis a szervezet üzemanyagaként is funkcionálnak, lényeges szerepet töltenek be az anyagcsere-folyamatokban. Segítenek többek között a növekedésben, a szénhidrátok, zsírok, fehérjék lebontásában, valamint hozzájárulnak a normál szívfrekvenciához és a vérnyomáshoz. Amennyiben túl kevés hormont állít elő a pajzsmirigy, úgy ezen folyamatok (is) zavart szenvednek, a szervezet működése lelassul. Csökken a pulzus, az emésztés, alacsonyabbá válik a vérnyomás, összességében minden folyamat csökkent üzemmódra kapcsol. Ez magyarázza az állandó fáradtságot és álmosságot.

A fáradtságon túl a következő tünetek is pajzsmirigy alulműködésre utalhatnak: hajhullás, száraz bőr, megritkult szemöldök, sárga tenyerek, székrekedés, túlsúly, menstruációs zavarok, meddőség, vetélés.

A terápia során a hiányzó hormonok pótlásra kerülnek, s amint szintjük normalizálódik, a tünetek is fokozatosan csökkennek, majd elmúlnak. Ha a megfelelő hormonszint beállítása mellett is fennállnak a panaszok, úgy más hormonális eltérés is előfordulhat. Szintén gyakori ugyanis, hogy inzulin-rezisztencia, D-vitaminhiány vagy mellékvesekéreg elégtelenség is jelen van, melyeket szintén kezelni szükséges.

Dr. Békési Gábor PhD.
egyetemi docens, belgyógyászendokrinológus főorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!