Keresés
Close this search box.

Mi állhat még a kimerültség hátterében?

//

A folyamatos fáradtság a megfeszített munka, tanulás vagy éjszakai műszak okozta kimerültség mellett gyakran valamilyen – lelki vagy testi – betegség tünete is lehet. Szerencsés esetben még nem egy betegség, hanem „csak” egy hiányállapot tünete: például a B12-vitamin hiányáé.

Mi állhat még a kimerültség hátterében?

A B12-vitamin – más néven kobalamin – fontos szerepet játszik szervezetünk számos biokémiai folyamatában, hat például a vérképzésünkre, az idegrendszerünkre, többek között a gerincvelő egészségére és a szellemi képességekre is. Ezért a B12-vitaminhiány okozhat fáradékonyságot, kimerültséget, depressziót és a szellemi képességek romlását is, ez utóbbi miatt hozzák összefüggésbe az Alzheimer kórral is.

A cukorbetegek esetében a B12-vitaminhiány tovább növelheti a diabétesz szövődményeként is előforduló neuropathia valószínűségét, és tovább ronthatja a veseelégtelenségben szenvedő betegek vérképét.

B12-vitaminhiány alakulhat ki, ha a bevitt táplálékban kevés a B12 -vitamin, ha megnő a szervezet B12-vitaminigénye, vagy felszívódási zavar esetén.

Egészséges felnőttek számára természetes tápanyagokból napi 3 mikrogramm B12-vitamin bevitele elégséges lehet, melyet főként húsokból, májból, halakból, tojásból és tejtermékekből, vagyis állati eredetű táplálékból szerezhetünk be. A vegánok, vegetáriánusok azonban nem jutnak elég B12-vitaminhoz. A terhesség és a szoptatás időszaka alatt pedig megnő a szervezet B12-vitaminigénye, így a kismamáknak is gondoskodniuk kell a pótlásról.

A felszívódás zavara ugyancsak okozhatja a B12-vitamin hiányát.

Ha valakinek például gyulladás van a gyomrában, beleiben, vagy egy autoimmun betegség miatt hiányzik egy enzim az emésztéséből, netán gyomor- vagy bélműtéten esett át, akkor a felszívódás nem elégséges. Bizonyos gyógyszerek – például a savlekötők, protonpumpa-blokkolók, de a cukorbetegség egyik alapvető gyógyszere is – akadályozhatja a felszívódást. Sőt még az egészséges idős emberek szervezetében is romlik a B12-felszívódás hatékonysága.

A már kialakult, súlyos hiány esetében mindenképp nagyobb dózisban kell bevinni a vitamint. Ma már az injekciós kezelés mellett ez egyéb módon, például tablettával is lehetséges.

Forrás: Dr. Kádár Éva, woerwagpharma.hu – newsbreakers

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!