Keresés
Close this search box.

Téli lehangoltság helyett: vitalitás

//

A téli fényhiányos hónapokban jelentkező levertség sokkal több embert érint, mint gondolnánk. Tünetei között szerepel a csökkent aktivitás, kedvetlenség, fáradékonyság, motivációhiány. Ilyenkor segítenek a szabadban – még inkább a napsütésben – tett séták, kirándulások vagy a kocogás.

Téli lehangoltság helyett:
VITALITÁS

Télen a legfőbb probléma a napfény hiánya. A napfény ugyanis optimális szintre hozza a szerotonin – „örömhormon” – szintjét. Töltsünk tehát minél több időt a szabadban, ahol még napsütés nélkül is jobbak a fényviszonyok, mint a lakásban, irodában.

A szerotonin hiányát számos betegséggel hozzák összefüggésbe, így a depresszión kívül a migrénnel, sőt egyes idegi, étkezési és szexuális zavarokkal is. Kutatásokból kiderült, hogy a két műszakban és a csak éjszaka dolgozóknak alacsonyabb a szerotoninszintje, mint azoknak, akik normál fényviszonyok között, nappal dolgoznak.

A szerotoninhiány hormonális összefüggéseit vizsgálva megállapították, hogy a menopauza alatt az ösztrogénszint csökkenésével együtt a szerotoninszint is csökken, ami hozzájárulhat a hangulatváltozásokhoz.

A hiányállapot ugyanígy beindítja a „kívánósságot” is, vagyis a szervezet bizonyos ételek utáni vággyal, evéssel próbálja átmenetileg növelni az örömhormon szintjét. Ugyanez érvényes a premenstruációs szindróma – PMS – esetében is, melynek tüneteit (menzesz előtti idegesség, lehangoltság, csökkent libidó, nassolási vágy) valószínűleg a nemi hormonok és a szerotonin kölcsönhatása okozza.

A szerotonin szintjének növeléséhez a legfontosabb eszköz a fizikai aktivitás. Az edzés egyfajta stressz a test számára, amelyhez – rendszeresség esetén – alkalmazkodni kezd és növeli a stresszválaszban résztvevő anyagok termelését: például a noradrenalinét és a szerotoninét is.

Hasonló anyagok termelődnek a szerelmi együttlét során is, melyek felpezsdítik a vérkeringést és általános jó közérzetet eredményeznek.

Bizonyos vitaminok (pl. B 5 , B 6 ) és ásványi anyagok is hozzájárulnak a szerotonin termelődéséhez. Erős az összefüggés a depresszió és a folsav hiánya között is. Fontos tudnunk ezért, hogy egyes gyógyszerek (pl. az aszpirin, a görcsoldók és a fogamzásgátlók) gátolják a folsav felszívódását, így hiányállapotot idézhetnek elő.

Dr. Hubina Erika PhD.
endokrinológus főorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!