Keresés
Close this search box.

Tudod-e, miért köhögsz?

//

A köztudatban a köhögést egy olyan betegségnek tartják, melyet bármi módon, de azonnal meg kell szüntetni. A köhögés annyiban hasznos, hogy elősegíti a légutak öntisztulását, ráadásul önmagában nem is betegség, hanem inkább tünet, melyet érdemes komolyan venni, és a kiváltó okait felfedezni és kezelni.

Tudod-e, miért köhögsz?

1. Légúti fertőzések

Meghűlések, vírusfertőzések kapcsán mindenki tapasztalta már a betegség természetes lefolyását. A kezdetben száraz köhögés pár nap elteltével produktívvá válik, azaz megindul a köpetürítés. Ilyen esetekben a köhögés általában idővel magától enyhül, elmúlik. Amennyiben egy akut gyulladásos megbetegedést kísérő köhögés hosszabb ideig, 2 hónapnál is tovább fennáll, vagy például idült melléküreg-gyulladás áll a háttérben, akkor már krónikus köhögésről beszélünk, és ez az állapot már kivizsgálást igényel.

2. Más kórokozók

Az őszi-téli időszakban előforduló, légúti fertőzéseket okozó vírusok és baktériumok mellett a Mycoplasma vagy Chlamydia pneumoniae is okozhat elhúzódó köhögést. Esetükben a fertőzésnél jellemző az éveken át visszatérő, száraz, improduktív, mélyről jövő, öblös köhögés. A kórokozók csak szerológiai vérvizsgálattal azonosíthatók, a kezelés pedig antibiotikum-kúrával történik.

3. Reflux

Elsőre talán furcsának tűnhet, de a gyomorból a nyelőcsőbe visszaáramló savas nedv is képes elhúzódó – főként éjjel és reggel jelentkező – köhögést kiváltani. A nyálkahártya folytonos ingerlésének nyomait, a fül-orr-gégészeti vizsgálat során, a gégén egyértelmű gyulladásos jelek mutatják. Ilyen esetben a beteg a köhögés mellett gyakori torokgyulladást, gombócérzést és rekedtséget is tapasztalhat. A megoldást ilyen esetben az alapbetegség kezelése jelenti.

4. Asztma

Tapasztalatok szerint az allergiás betegek 25%-ában idővel asztmás tünetek lépnek fel. Ennek első jele lehet az éjszakai és hajnali órákban jelentkező köhögés, ami a továbbiakban légzési nehezítettség kialakulásához vezet. Jellemzően a kilégzés lehet elnyújtott, sípoló. A diagnózishoz általában allergiateszt és tüdőfunkciós vizsgálatok is szükségesek. A kezelésben az allergia elleni szerek, illetve a hörgőtágítók jönnek szóba.

5. Bronchitis

A köhögés okai között meg kell említeni a dohányzás okozta hajnali köpetürítéssel járó köhögést. A dohányfüst a légutak nyálkahártyáját irritálja, így állandó légúti gyulladást tart fenn. A nem dohányzó, de rendszeresen cigarettafüstöt belélegző embereknél ugyanilyen tünetek alakulhatnak ki. Ezekben az esetekben a hörgők görcsös állapotát kell oldani.

6. Gyógyszermellékhatás

Több évi szedés után egyes vérnyomáscsökkentő, szívritmus szabályozó készítmények is okozhatnak száraz köhögést, krákogást. Ez esetben a gyógyszerek cseréje rendszerint 6 héten belül megszünteti a panaszokat.

Fentieken kívül még számos eltérés okozhat krónikus köhögést. Ilyenek például a légutakba került idegen test, az idült melléküreg-gyulladás, a szívelégtelenség és bizonyos daganatok is.

A hosszabb ideje fennálló köhögés kivizsgálása, a valódi ok felismerése olykor igen összetett feladat, de csak ennek alapján van mód az eredményes kezelésre. A kivizsgálás során a probléma kiinduló okának függvényében szükség lehet fül-orr-gégészeti, tüdőgyógyászati, allergológiai, infektológiai, gasztroenterológiai, kardiológiai vagy akár neurológiai és pszichiátriai vizsgálatra is. Utóbbit az indokolhatja, hogy a köhécselés, krákogás hátterében esetenként nem szervi eltérések, hanem pszichés tényezők, lelki okok állnak.

Dr. Fülöp Györgyi
fül-orr-gégész, audiológus szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!