Keresés
Close this search box.

2020 – Újabb kihívások a vírusvédelemben

//

2020. február 5-én Kínában megjelent az első, koronavírus által okozott tüdőgyulladás elleni védekezés kézikönyve. Ebből megtudhatjuk például, hogy az új emberi koronavírus hőérzékeny, 56°C hőmérsékleten 30 perc alatt inaktiválható, illetve, hogy 75%-os alkoholos, peroxiecetsav és klórtartalmú fertőtlenítőszerekkel hatékonyan elpusztítható.

2020 – Újabb kihívások a vírusvédelemben

A „koronavírusok” nevüket elektronmikroszkópos képük alapján kapták, melyen a burokba ágyazott fehérjetüskék a Nap koronájához hasonlóan kitüremkednek a felszínből. Olyan burkolt RNS-vírusok közé tartoznak, amelyek széles körben elterjedtek az emberek, más emlősök és madarak között, légúti, emésztőszervi, máj- és neurológiai betegségeket okozva.

Tünetek

A 2019-nCoV fertőzés tünetei igen változatosak. Főbb klinikai tünetei: fáradékonyság, láz, száraz köhögés, mellkasi fájdalom, légzési nehézségek, esetenként hasmenés és hányás. A tünetek a betegség korai stádiumában enyhék vagy közepesen erősek. A betegek egy részénél tüdőgyulladás alakul ki, mely súlyosabb esetben életveszélyes légúti elégtelenséghez vezethet.

Gyógyulás

A szakembereknek még csak kisszámú adat áll rendelkezésére, de úgy tűnik, hogy enyhébb esetekben a gyógyulás néhány hetet vesz igénybe, míg súlyosabb esetben gyakran elhúzódó, a tüdőgyulladásból való felépülés pedig akár hónapokig is tarthat – a betegek harmada intenzív kezelésre szorul.

Terápia

A tudósok, orvosok, epidemiológiai szakemberek világszerte keresik a hatékony terápiás módszereket. Több országban értek már el eredményeket kisszámú beteg sikeres kezelésében influenza és HIV gyógyszerkoktélok különféle kombinációival, de jelenleg még nincs megfelelő tapasztalatokkal alátámasztott, széles körben alkalmazható terápia.

Megelőzés

A fertőzés és a megbetegedés megelőzésére jelenleg még nem áll rendelkezésünkre védőoltás.

A vírus akut terjedését csak a racionális járványvédelmi intézkedések és a higiéniai szabályok fokozott betartása tudja lassítani.

Ezek közül első helyen áll a gyakori, alapos kézmosás, mely legalább fél percig tart és kiterjed az ujjak köze, a körmök, a kézhát és csukló megtisztítására is. Használhatunk ehhez hatékony gélalkohol fertőtlenítőszereket is.

Előzetes kézmosás nélkül ne nyúljunk a szemünkhöz, orrunkhoz és szánkhoz! Ugyancsak kerüljük a tömeget, mások érintését, lehetőség szerint üdvözlésnél a kézfogást és a puszit is!

Mivel a vírus használati tárgyakon (pl. kilincs, kapaszkodó) is átadható, azokon rövid ideig életképes, megfontolandó tömegközlekedésnél a kesztyű használata.

Az egyre szélesebb körben használt szájmaszkokról tudni érdemes, hogy használatával a fertőzöttek valóban nehezebben tudják továbbadni a kórt másoknak, ám tényleges fertőzés elleni védelmet leginkább az ún. egészségügyi maszkok nyújtanak.

Nehezíti a megelőzést, hogy a fertőzöttek egy részénél nem is tapasztalható megbetegedés, sokan csak hordozzák és átadják a vírust. Mások a lappangási idő alatt – mely akár két hét is lehet – fertőzöttségükről nem tudva utaznak, másokkal érintkeznek és fertőzhetnek.

Ha láz, köhögés vagy nehézlégzés jelentkezne, forduljunk orvoshoz, maradjunk otthon, gondoljunk felelősen embertársainkra!

A vuhani virológiai intézet szakértői szerint a koronavírussal fertőzött betegek széklete is fertőzhet. Emiatt javasolt a nyilvános mellékhelyiségek tárgyainak és levegőjének fertőtlenítése. Ugyancsak kerüljük az állati ürüléket, ellenőrizzük cipőnk tisztaságát, mielőtt otthonunkba lépnénk!

Javasolt a nyers vagy ismeretlen eredetű hús fogyasztásnak mellőzése, emellett kerüljük a természetben az állatokkal való érintkezést és az olyan piacokat is, ahol élő állatot árusítanak!

forrás: antsz.hu, konzuliszolgalat.kormany.hu, wikipedia, arvalicom.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!