Keresés
Close this search box.

Élethosszabbító program zsírsavakkal?

//

A zsírokról manapság leginkább saját zsírpárnáink és a túlsúly jut eszünkbe, pedig a zsíroknak komoly élettani szerepük van. Az esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavakat – melyeket szervezetünk nem képes előállítani – rendszeresen pótolni érdemes. Kérdés viszont, hogy milyen mennyiségben és arányban. Kevesen tudják, hogy az ideális omega-3/omega-6 arány 1:1, s ha ez – a helytelen táplálkozás miatt – felborul, növekszik a krónikus betegség kockázata.

Élethosszabbító program zsírsavakkal?

Hogyan étkezzünk? Mit fogyasszunk? Milyen hatásra számítsunk?

Érdemes tudnunk, hogy a zsírok e nergiát szolgáltatnak, részt vesznek a sejthártya felépítésében, bizonyos hormonok kialakulásában, és segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is. A napi energiaszükségletünk 30-40%-át a táplálékkal elfogyasztott zsíroknak kell fedezniük.

Az egészséges étrend összeállításánál nemcsak a zsírmennyiség a fontos, hanem a különféle zsírsavak milyensége és aránya is. A zsírsavakat három fő csoportra oszthatjuk, de táplálkozástudományi szempontból plusz egy csoportot érdemes még kiemelnünk:

1. Telített zsírsavak (pl. disznózsír, kókuszzsír)

2. Egyszeresen telítetlen zsírsavak (pl. olívaolaj, napraforgóolaj, kukoricaolaj)

3. Többszörösen telítetlen zsírsavak (jellemzően a halolajban vagy a növényi eredetű olajokban találhatók).

+1. Transzzsírok, melyek a kérődző állatok emésztése során keletkeznek, illetve a növényi olajok részleges hidrogénezése, finomítása, keményítése során, valamint sütéskor, az olaj túlhevítésekor jönnek létre. Ezek fogyasztása súlyos egészségügyi következményekkel járhat, növeli a rossz koleszterin szintjét és elősegíti az inzulinrezisztencia kialakulását, mely a 2-es típusú diabétesz egyik előidézője. Leggyakrabban margarinok, cukrászati termékek, csokimázak és bevonók, kekszek és gyorséttermi ételek, a hűtőpultban meglapuló fagyasztott ételek, levesporok, pástétomok, többször használt olajban sütött ételek és egyéb készételek összetevőjeként találkozunk velük. Fogyasztásukat feltétlenül ajánlott csökkenteni: a WHO ajánlása szerint a napi energiabevitel maximum 1%-a származhat transzzsírokból.

Ügyelnünk kell ugyanakkor az omega-6 zsírsav fogyasztásával is, mivel annak hatására szervezetünk esetleges gyulladásos reakciói túl hosszú időn át maradhatnak fenn, krónikus gyulladásban tartva a szervezetet.

Igen meglepő és lesújtó eredményekkel zárult egy hazai, omega-3 zsírsavakkal kapcsolatos vizsgálat*, mely az optimális 1:1 (maximum 2:1) helyett férfiaknál 28:1, nőknél pedig 25:1 értéket mért az omega-6 / omega-3 zsírsavak arányát illetően. E jelentős eltérés sajnos gyakran vezet krónikus betegségek kialakulásához.

Szerencsére ez az egészségtelen arány egyszerű módon – az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsav tartalmú ételek és kiegészítők bevitelének növelésével javítható.

Flavonoidok hatása a zsírsavak felszívódására

Franciaországban a Joseph Fourier Egyetem Gyógyszerészeti Intézetében végzett nagyszabású vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az étrendi flavonoidok fogyasztása kölcsönhatásban áll az omega-3 PUFA metabolizmusával. Ha növelni szeretnénk az omega-3 zsírsavak felszívódását, fogyasszunk mellé flavonoidokban gazdag élelmiszereket, színes, vörös, kék, lila színű gyümölcsöket vagy kiegészítőket!

Érdemes e téren is figyelnünk a tudatos étkezésre, az omega-3 zsírsav tartalmú ételek bevitelére, hiszen ilyen módon is segíthetjük immunrendszerünk, ízületeink és kötőszöveteink, szív- és érrendszerünk, hormonháztartásunk, idegrendszerünk védelmét, helyes működését, illetve szervezetünk gyulladásszintjének csökkentését.

Szabó László
hatóanyag-szakértő

* Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat – 2014. II. A magyar lakosság energia- és makrotápanyag-bevitele. Bővebben: http://real.mtak.hu/51383/1/650.2017.30718.pdf

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!