Keresés
Close this search box.

Ellenálló képességünk a mérlegen

//

Immunrendszerünket számtalan komoly megterhelés éri civilizált létformánk ellenére. De – jó esetben – legyőzi a milliónyi kórokozót, mely naponta bombáz bennünket; felismeri a hibás struktúrájú sejteket, és eltakarítja őket; felismeri az egészségünket veszélyeztető anyagokat, s mindent megtesz azok hatástalanításáért… Ahhoz, hogy kifogástalanul tudjon működni, nekünk is támogatnunk kell, különben a sorozatos támadásokban kimerül, s az állandó harcban alulmarad.

Ellenálló képességünk a mérlegen

Testünkben a baktériumok, vírusok és gombák elleni küzdelem teljesen észrevétlen marad számunkra mindaddig, míg az immunrendszerünk erősebb. Tudomásunkra sem jut, ahogy immunrendszerünk nap mint nap leküzdi azokat a rosszindulatú, hibás struktúrájú sejteket, melyek milliószámra keletkeznek bennünk, csak egy jó búvóhelyre lesnek, hogy befészkeljék magukat, s önálló életet kezdhessenek egészségünk rovására. Panasz, tünet, betegség tehát csak akkor alakul ki, ha az immunrendszer legyengült, megadta magát.

Az egész védőmechanizmust „belső orvosaink”, a legfontosabb immunszervek (csecsemőmirigy, lép, csontvelő, máj, nyirokcsomók, mandulák) irányítják. A hormonrendszer, a nyirok- és az idegsejtek segítségével folyamatosan informálódnak testünk állapotáról, hogy a megfelelő helyen és időben aktivizálhassák a védelemben részt vevő speciális sejteket.

● Vízháztartás A víz testünk pótolhatatlan alkotóeleme, a nyiroknedv jelentős részét is ez alkotja. Ha nem iszunk eleget, romlik a szövetnedvek keringése, a sejtek anyagcseréje, és minden szervünk – így az immunrendszer – tevékenysége is. Lehetőség szerint főként szűrt, tiszta vizet; hígított, frissen préselt zöldség- és gyümölcsleveket, illetve gyógyteákat igyunk!

● Sav-bázis háztartás – A szövetek elsavasodása növeli a gyulladások kockázatát, az erősen lúgos közeg viszont a vírusfertőzéseknek és a daganatok kialakulásának kedvez, ezért fontos az egyensúly megtartása.

● Pszichés hatások – A tartós és nagyfokú stressz, szorongás, az állandósult kedvetlenség, örömtelenség és depresszív hangulat, valamint a félelmek nagymértékben rontják, sőt megbénítják a szervezet védekező erejét. Ne csak testünk ápolására, hanem a lelki harmónia megszerzésére és megőrzésére is törekedjünk!

● Környezeti hatások – Elsősorban a környezetszennyező anyagok, ionizáló sugarak, elektroszmog és a gyógyszerek nem kívánatos hatásainak köszönhetjük a krónikus és degeneratív betegségek terjedését a fejlett ipari országokban. Ezek ellen a legnehezebb védekeznünk, de próbáljunk meg saját mikrokörnyezetünkben környezettudatos életmódot kialakítani!

● Élvezeti szerek A drogok, a cigaretta, a feketekávé és az alkohol rendszeres fogyasztása rombolja védekező erőnket. A 100 évig élő dohányos nagypapák meséjének korszaka lejárt, ez a „fajta” kihalóban van, s maradnak az 50 év körüli tüdőrákos vagy krónikus szívbeteg férfiak és nők. A „mindenkinek meg kell halnia valamiben” filozófia leple alatt elszívott „halálrudacskák” okozta bajt utólag orvosolni, a leromlott állapotot visszafordítani igen nehéz!

Az élvezeti szerek helyett inkább az életre, az egészségre, annak megőrzésére fordítsunk időt, energiát, amíg nem késő!

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok kezelése Tel.: 06/20-588-28-10 www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!