Keresés
Close this search box.

Nátha, influenza vagy téli allergia?

//

Ebben az időszakban sokan szenvednek köhögéstől, torokfájástól, tüsszögéstől vagy épp láztól. A tünetek hátterében több betegség is állhat, ezek jellegzetes tüneteit és a köztük lévő különbségeket gyűjtöttük össze.

Nátha, influenza vagy téli allergia?

Náthával járó felsőlégúti hurut – lassan kényszerít ágyba

A náthás tünetek nem hirtelen jelentkeznek, hanem napról napra egyre rosszabbul érezzük magunkat:

Influenza – hirtelen dönti le a lábáról

Ha reggel arra ébredt, hogy fájnak az ízületei, a feje hasogat és gyengének érzi magát, akkor a hirtelen jött tünetek hátterében influenza állhat.

Az is lehet, hogy munkába indult, de délutánra már alig áll a lábán, szokatlanul fáradtnak és rendkívül gyengének érzi magát. Az influenzára jellemző még a több napig tartó magas láz, hidegrázás, torokfájás és erős köhögés is. Náthás tünetek – orrfolyás, tüsszögés – kevésbé intenzíven jelentkeznek. Társulhat mellé viszont hányinger, hányás és hasmenés is.

● Hogyan kezelhető? Az influenzát vírus okozza, így az antibiotikum hatástalan ellene. Segíthet viszont a sok pihenés, bőséges folyadékfogyasztás és a tüneti kezelés, szükség esetén lázcsillapítás. Az ágynyugalom az influenza szövődménymentes gyógyulását segíti, pihenjünk tehát, amennyit tudunk.

Téli allergiák – hónapokig tartanak

Ha semmilyen egyéb, légúti betegségre utaló tünetünk – fáradtság, láz, rossz közérzet – nincs, de hosszabb ideje mégis köhögés, orrdugulás, orrfolyás jelentkezik, akkor érdemes gondolni a lakáson belüli allergia lehetőségére is. A téli allergiák tünetei ezekben a hónapokban erősödnek, okozói a háziporatka és a penészgomba mellett a háziállat szőrétől kialakuló allergia is lehet.

● Hogyan kezelhető? A légúti allergiák esetén – amennyiben lehetséges – a kiváltó allergén megszüntetése tünetmentességet hozhat. Tüneti kezelésként – antihisztamin gyógyszereket és szteroid orrsprayt vagy allergén immunterápiát lehet alkalmazni. Utóbbi jellegzetessége, hogy minimum három éven át tartó kezelést követően hosszabb időre megszünteti az allergiás panaszokat, s emellett csökkenti az allergia gyakori szövődményeként jelentkező asztma kialakulását is. Allergia esetén azonban mindenképp forduljunk orvoshoz, mivel a tünetek maguktól nem fognak megszűnni.

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész, allergológus, klinikai immunológus szakorvos
Fül-Orr-Gégeközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!