Keresés
Close this search box.

Tavaszi külső-belső „nagytakarítás”

//

Könnyű mindent a „tavaszi fáradtság” számlájára írni, és ráfogni a mögöttünk álló szürke, napfényszegény télre! Amikor a gyakori fáradtság, erőtlenség, kedvetlenség és visszatérő fejfájások mellé emésztőszervi vagy allergiás panaszok is társulnak, vegyük ezt intő jelnek: itt az ideje a tavaszi méregtelenítésnek, tisztítókúrának.

A szervezetben felhalmozódott salakanyagok, toxinok számtalan tünettel adnak hírt magukról, ilyenek például a puffadás, szélgörcsök, renyhe bélműködés, székrekedés, aranyér, rossz felszívódás, súlyfelesleg, bőrproblémák, labilis lelkiállapot, gyakori fertőzések, megfázások.

Szervezetünk fizikailag, mentálisan és energetikailag egyaránt szennyeződik. Korábban, bizonyos rituálékat, vallási előírásokat követve az emberek életének természetes része volt az időnkénti böjt, a testi-lelki megtisztulás. A modernkor a korábbinál hatványozottan több szennyező anyaggal árasztja el az emberek szervezetét, így manapság különösen fontos a rendszeres időközönként végzett tudatos méregtelenítés. Egy-egy tisztítókúra után lényegesen jobb lesz a közérzetünk, több az energiánk, fürgébb a mozgásunk, tisztább a gondolkodásunk, ráadásul szebb a bőrünk és laposabb a hasunk, szerencsés esetben még a mérleg is kevesebbet mutat.

A méregtelenítő kúra első lépése a beöntés, melyet vagy tiszta testmeleg vízzel, amelybe mokkáskanálnyi szódabikarbónát teszünk, vagy valamely szakember által összeállított gyógynövény teával végezzük.

Erre a célra alkalmas egy házi beöntő készülék, melybe alkalmanként néhány deci folyadékot öntünk. A beöntés hatékonyságát fokozhatjuk közben hasmasszázzsal és légzőgyakorlatokkal. Addig folytassuk a beöntéseket, amíg kristálytiszta, szagtalan víz nem távozik.

A béltisztításhoz javasolt gyógynövénytea: fehér mályvagyökér, papsajtlevél, kutyabengekéreg, citromfű, orbáncfű, szenna, anyalevél, apróbojtorján, cickafark, menta, körömvirág, kakukkfű.

Rendelőintézetekben végeznek ún. magasbeöntést és Kolon-hidroterápiát, melyek nagyobb hatásfokú módszerek.

Az éves nagy méregtelenítő kúra szokásos ideje a hagyományok szerint a tavaszi nagyböjt, ami Húsvét előtt 40 nappal – idén tehát március elején – kezdődik. Az év során (életviteltől függően) még szükség lehet további tisztítókúrákra is, például negyedévente egy-két napra vagy akár hetente egy napra, amikor csak zöldség-gyümölcsleveket, gyógyteákat, ásványvizet iszunk, esetleg nyers gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk.

A böjtnek is lehetnek fokozatai, aki tehát egész évben húst hússal evett, elég, ha nem eszik húst (esetleg csak halat és tojást). Aki vegetáriánus, az áttérhet a tiszta zöldség-gyümölcs kosztra, s van, aki döntése szerint egy rövidebb léböjtöt tart. A böjt gyakorlati kivitelezését beszéljük meg szakorvossal, gyógyszerésszel vagy természetgyógyásszal.

A méregtelenítési folyamat alatt – mellékhatásként – jelentkezhet átmeneti fáradékonyság, álmosság, koncentrálási zavar, de előfordulhat fejfájás, végtag- és derékfájás is. Emelkedhet a testhőmérséklet, pattanásossá válhat a bőr, erősebb szagú lehet a vizelet és a széklet, illetve a verejték. Mindez idővel elmúlik.

A méregtelenítés hatékonyságát kora reggel, nyitott ablaknál vagy a szabadban végzett légzőkúrával is fokozhatjuk. Belégzésnél képzeljük el, hogy friss, éltető, tisztító energia áramlik belénk, eltölti egész testünket, kilégzéskor pedig szinte lássuk, amint távozik belőlünk, minden sejtünkből a felgyülemlett méreganyag és minden egyéb negatív információ. Mindezt kiegészíthetjük gyógynövényes vagy illóolajos inhalálással is, amitől arc-, homlok- és orrmelléküregeink is megtisztulnak.

A méregtelenítés ősi, és ma is elengedhetetlen része az izzasztás, szaunázás, mely előtt fogyasszunk bőségesen folyadékot. Az infra, illetve a hagyományos szauna is segít eltávolítani a bőrön keresztül a méreganyagok nagy részét. Szívbetegeknél a személyre szóló tanácsadás szerint járjunk el.

Egyes szerveink megtisztítása is elengedhetetlen, állítsunk össze tehát májvédő teát: katáng, cickafark, benedekfű, máriatövismag összetevőkkel. Veséink munkáját zsurló, medveszőlő, aranyvessző, nyírfalevél teával könnyíthetjük meg. A vér- és nyirokrendszer működését a flavonoidtartalmú, sötét, lila, kék, piros színű gyümölcsök, zöldségek javítják, mellé készíthetünk teát citromfű, orbáncfű, galagonyavirág, szúrós gyöngyajak, komló, macskagyökér felhasználásával. Kifejezetten a szívizomra hat – resveratrol tartalmánál fogva – a kék szőlőmag olaja és a yucca shidigera. A tüdőt tisztító tea alkotói: kakukkfű, martilapu, tüdőfű, ánizs, kömény, ökörfarkkóró, lándzsás útifű és szappanfű. A szervezetben keletkező, rendkívül agresszív szabad gyökök semlegesítéséhez nélkülözhetetlenek az antioxidánsok (pl. C- és E-vitamin, flavonidok).

A méregtelenítő tapaszok és krémek is segítenek a káros anyagok eltávolításában, tehát jó kiegészítők, de önmagunkban alkalmazva általában nem elegendőek a hatékony méregtelenítéshez.

A böjtölés során előfordulhat, hogy a vércukorszint hosszabb-rövidebb ideig alacsonyabb lesz. Testünk néhány nap után (a szénhidrátok fogytával) az energiát egyre inkább a zsírbontásból nyeri, ilyenkor a vérben feldúsulnak a savas jellegű salakanyagok, még acetonos lehelet is jelezhet, így rendkívül fontos a megfelelő folyadékpótlás.

A böjt hosszához mérten, feleannyi nap ún. felépítő időszak szükséges, amíg a szervezet visszaáll a kiválasztásról a beépítésre. Ebben az időszakban fogyasszunk elegendő rostanyagot (a bélmozgás serkentésére), illetve párolt zöldségeket, a harmadik naptól pedig gabonakásákat, az átállás utolsó napján pedig savanyított tejtermékeket, joghurtot vagy tejsavót.

Fontos tudnunk, hogy a túlzásba vitt diéta vagy böjt többet árt, mint használ, mivel szervezetünk nem jut elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz. A kúra megkezdése előtt kérjük ki szakember tanácsát. Bizonyos betegségek – például cukorbetegség – esetén tilos lehet a méregtelenítés néhány formája.

Nem szabad böjtölni daganatos betegségek kezelése alatt, illetve súlyos depresszióban szenvedőknek, továbbá terhes és szoptató nőknek, mivel az anyai szervezetben felszabaduló méreganyagok átjutnak a magzat, illetve a csecsemő szervezetébe.

korkontroll.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!