Keresés
Close this search box.

Tavaszi méregtelenítés ayurvédával

//

Az ayurvéda hagyományában központi szerepet kap a méregtelenítés kérdése. A különböző eredetű és összetételű, a szervezet egészséges működését károsító anyagokat összefoglaló néven amának nevezi. Az ayurvédikus gyógyítás célja mindenekelőtt az ama felhalmozódásának megelőzése, a felgyülemlett ama eltávolítása, és a szervezet egészséges működésének helyreállítása.

Tavaszi méregtelenítés ayurvédával

Az ama forrásai

A különböző növényvédőszerek, adalékanyagok, nehézfémek, szintetikus gyógyszerek stb. a táplálékkal együtt az emésztőrendszerbe jutnak, amely rendszerint nem képes kiválasztani ezeket a testidegen anyagokat.

Az emészthetetlen ételek (hús, alkohol, élvezeti cikkek, édességek), a táplálékok nem megfelelő társítása (pl. zöldség gyümölccsel), valamint a túlzott mennyiségű táplálék fogyasztása következtében a megemésztetlen táplálékrészecskék például káros szabad gyökök formájában vándorolnak a sejtközötti állományban.

Méreganyagok felhalmozódása

A kedvezőtlen időjárási feltételek, a stressz és a mozgáshiány tovább fokozzák a méreganyagok elszaporodását. Az ama elsődlegesen a genetikailag gyengébb szövetekben rakódik le, számtalan betegség kiinduló forrásául szolgálva. Az ayurvédikus orvos alapos vizsgálatot követően – főleg a pulzus és a nyelv alapján – előírja a méregtelenítésre irányuló terápiát. A tavaszi időszak különösen alkalmas erre, hiszen a téli hidegben beszűkülnek a test csatornái, a szervezet tartalékokat képez, így a természetes méregtelenítő folyamatok még korlátozottabban tudnak érvényesülni.

A méregtelenítés alapelvei

Kezdő lépésként – főleg túltáplált betegek esetében – néhány napos böjtöt vagy kalóriaszegény diétát érdemes követni, majd felébreszteni az emésztés tüzét, így az ama egy része megemészthetővé válik. Ehhez triphala keveréket (Terminalia chebula, Emblica officinalis és Terminalia beleris), valamint emésztésjavító fűszernövényeket használnak. Itt kap szerepet a „nagy ötös”: 1. kurkuma és gyömbér, 2. feketebors és hosszúbors, 3. római kömény, 4. görögszéna (lepkeszegmag), 5. babérlevél, a méregtelenítés királynője, melyet Indiában még a tejberizsbe is tesznek.

A második fázisban 5-7 napig reggelente tisztított vajat vagy növényi olajat kell fogyasztani. A zsiradék behatol a szövetekbe és kiemeli onnan a méreganyagokat, melyek jelentős része zsírban, és nem vízben oldódó vegyület. Ezt olajos masszázs, majd melegítések, gőzölések követik. A szervezet ezzel felkészült arra, hogy viszonylag könnyen megszabaduljon az amától.

A pancsakarma eljárás

A méregtelenítés fő folyamatai: vizes és olajos beöntés (bhaszti), hashajtás (virécsana), hánytatás (vamana), vértisztítás (rakta-móksa) szigorú diéta mellett. Az első két módszer otthon is viszonylag egyszerűen elvégezhető.

Házi méregtelenítő kúra

A következő kéthetes kúrával felkészülhetünk a tavaszi évszakváltásra és sok méreganyagtól szabadulhatunk meg.

1. Egy héten át, délben együk a mungóbab és a hosszúszemű rizs összefőzött elegyét, amelybe ghíben vagy olajban megpirítva a következő fűszereket adjuk: kurkuma, gyömbér, római kömény és koriander. Idényzöldségeket is főzhetünk bele.

2. Igyunk sok meleg folyadékot, gyógyteákat és fűszerteákat!

3. Reggelente végezzünk olajos önmasszázst kókuszolajjal, ha tehetjük, menjünk gőzbe, szaunába, izzadjunk!

4. Minden este szedjünk be egy adag triphalát meleg teával!

5. A hatodik nap estéjén vegyünk be 1-2 teáskanál ricinusolajat, amely hasmenést fog előidézni. Másnap pihenjünk és méregtelenítsünk.

6. A következő héten minden este végezzünk beöntést kb. másfél liter felforralt és visszahűtött vízzel, melybe 1 teáskanál szezámolajat, sót, citromlevet és mézet kevertünk.

7. A kúra végeztével javasolt fokozatosan visszatérni a továbbiakban is követett vegetáriánus étrendhez.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!