Keresés
Close this search box.

Tél végi bőrregenerálás

//

A fűtési szezonban a lakások levegője gyakran túl száraz, emellett a hűvösebb, szeles időjárás is kiszáríthatja bőrünket, pláne ha az eleve száraz, érzékeny vagy problémás, így mindenképp ráfér egy alapos tisztítás, regenerálás, ápolás.

Tél végi bőrregenerálás

A legtöbben a napi rohanásban csak arcuk – bőrtípusnak megfelelő – krémezésére szánnak időt, így sokaknál ritkábban kerül sor alapos testápolásra, pedig a test többi része – különösen kezünk és lábunk – is több törődést igényel a téli időszakban.

A kézfejeket, melyeken alig található a nedvesség pótlását biztosító faggyúmirigy, a kézmosások során naponta többször is kitesszük a szappanok, fertőtlenítők, esetleg még a forró levegős szárító hatásának. A bőr ezért gyakran válik szárazzá, érdessé, súlyosabb esetben ki is repedezhet.

A legfontosabb a megelőzés! Ne szégyelljünk kesztyűt viselni a hideg, szeles napokon! Használjunk e mellett természetes összetevőket tartalmazó, intenzívebben hidratáló kéz- és testápoló krémeket. Kezünk gyorsabban regenerálódik, ha éjszakára vékony pamutkesztyűt húzunk rá, s előtte alaposan belemasszírozzuk a hidratáló krémet. A hűvösebb hónapokban a ruhával fedett testrészek kiszáradása kevésbé szembe tűnő, pedig a hideg hatására a lábszárakon a bőr gyakran repedezett lehet, sőt viszkethet is a szárazságtól.

Ne feledjük, hogy a szauna is szépít, sőt gyógyít. Valóságos csodát tesz a bőrrel: a felső hámréteg megduzzad, az elszarusodott bőrsejtek fellazulnak, a zuhany alatt könnyen lemoshatóvá válnak. Eltávolításukat megkönnyítheti a dörzs- és masszázsszivacsok használata. Száraz, hámló bőrrel is érdemes szaunázni, mivel a hőhatás erősíti a verejtékmirigyeket, így a bőr lágyabbá válik. Pattanások ellen is bevált módszer, mivel a melegben elfolyósodik a bőrsejtekben raktározott faggyú, s a felszínre jutva, az izzadtsággal együtt távozik.

Száraz bőr kezelésére a készen beszerezhető krémek és maszkok mellett eredményesnek találom a kreatív kozmetika eszközeit. A tiszta növényi olajok kiváló antioxidánsok, flavonoidokban és vitaminokban gazdag készítmények. Típustól függően fertőtlenítő, tápláló, sejtvédő, restrukturáló és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Bevizsgált, leinformálható alapanyagokból saját bőrtípusunknak megfelelő ápoló készítményeket állíthatunk össze. Fontos, hogy lehetőleg 100%-os tisztaságú illóolajokat használjunk! Mivel a hatóanyagokat igen magas koncentrációban tartalmazzák, használathoz feltétlenül hígítsuk őket! Vízben nem oldódnak, ezért keverjük más olajokhoz, mézhez, zsíros tejhez, tejszínhez.

Otthon is elvégezhető, relaxáció gyanánt is hatásos program a forró gyógynövényes fürdő például körömvirág-, szezám- vagy napraforgómag olajjal. Nemcsak a bőrünknek jelent felüdülést, de segítségével kellemesen átmelegedhetünk, ellazulhatunk , amire nagy szükségünk lehet a hétköznapi rohanásban, így az esti fürdő után kellemes, nyugodt alvásra számíthatunk.

Peterman Krisztina
gyógykozmetikus mester
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!