Keresés
Close this search box.

Áldás és teher: cukorbetegség a várandósság alatt

//

A terhességi cukorbetegség alapvetően a hormonális rendszer „másállapotára” vezethető vissza, így legtöbbször a szülés után rendeződik is a szénhidrát-anyagcsere. A kialakulás rizikóját növeli: a cukorbetegségre való genetikai hajlam; a gyermekvállalás előtt fennálló túlsúly, elhízás, inzulinrezisztencia; a korábbi várandósság alatti diabétesz; a 35 éves kor fölé tolódó első terhesség.

Áldás és teher: cukorbetegség a várandósság alatt

Egy kismama ritkán érzi meg, ha a normálisnál magasabb a vércukorszintje. Szerencsére minden várandós nő átesik a 24. hét környékén a cukorterheléses vizsgálaton, így időben kiderül, ha a szénhidrát-anyagcsere felborult. Egy vagy több diabétesz rizikótényező esetén már 10-12. hét környékén is elvégezhetik a terheléses vizsgálatot.

Ha a vénás vérből mért vércukor 120 perccel a 75 glükózt tartalmazó tömény „szörp” elfogyasztását követően 7,8 mmol/l feletti, az már emelkedettnek számít, mely alapján néhány hetes diétát írhat elő a kezelőorvos az újabb kontrolig, esetleg diabetológiai szakrendelésre irányíthatja a kismamát a rá és a magzatra nézve is súlyos következmények megelőzése érdekében.

Na, pont ilyen szigorúan és félelmetesen hangozhat, amikor először közlik a diagnózist! A kismamák az állapotukkal szembesülve, egész érzelmi cunamit élhetnek át: aggodalom, szorongás, kontrollvesztés, bűntudat, igazságtalanság érzése. Nehéz így higgadtan gondolkodni…

Mit érdemes és mit nem szabad?

A diagnózis hallatán ne omoljunk össze! Ne gondoljunk a legrosszabbra: a jól gondozott terhességi cukorbeteg kismamáknál igen csekély a szövődmények esélye, a folyamatos odafigyelésnek köszönhetően egészséges kisbabájuk lehet, és szülés után rendeződik a vércukorszintjük is.

● Nem szabad elbagatellizálni viszont ezt az állapotot! Attól, hogy nem érezhető, még súlyos következménnyel járhat a magas vércukorszint.

● Fogadjuk meg a dietetikus tanácsait! Tanuljuk meg mérni és kiszámolni a szénhidrátmennyiséget! Meglátjuk, milyen gyorsan rutinná válik az egészséges étrend.

● Ne kényeztessék a kismamát a családtagok és barátok cukros, fehér lisztes finomságokkal! Inkább a család többi tagja is álljon át a „lassú felszívódású” szénhidrátokból álló, hozzáadott cukortól mentes, élelmi rostban gazdag étrendre, ami másokat is segíteni fog az esetleges súlyfelesleg leadásában is.

● Nem szabad kényszeresen követni az étrendet: a legfőbb cél a vércukorszint megfelelő szinten tartása – egyfajta okos kötéltánc.

● Mérjük a vércukorszintet, vezessünk vércukornaplót! A cél a valós adatok rögzítése, mely alapján az orvos dönthet a kezelés esetleges módosításáról, nem pedig az, hogy „szépek” legyenek a beírt számok.

● Ne ijedjünk meg az inzulintól ! A szájon át szedhető diabétesz gyógyszerekkel ellentétben ez nem „kerül át” a magzatba, így az étrenddel és testmozgással nem kontrollálható magas vércukorszint esetén ez a jelenlegi legbiztonságosabb kezelés.

● Építsük be a napirendbe a rendszeres testmozgást! Ez lehet séta, kutyasétáltatás, kertészkedés vagy bármilyen torna, ami kedvezően hat a vércukorszintre és a kismama hangulatára is.

● Tekintsük ezt az állapotot lehetőségnek! A terhességi cukorbetegek közül ugyanis sokan évtizedek múlva 2-es típusú cukorbetegek lesznek.

A várandósság során elsajátított étrendi elvek (egyszerre kisebb szénhidrátadagok fogyasztása, alacsony glikémiás indexű szénhidrátok megismerése, tudatos élelmiszerválasztás) mind olyan ismeretek, melyekkel megelőzhetjük a később kialakuló diabéteszt.

● Tartsuk meg szülés után is a jó gyakorlatot! Kevésbé szigorúan, de továbbra is kövessük az egészséges étrend és testmozgás gyakorlatát. Végezzünk évente legalább 1-2 alkalommal vércukorszint-ellenőrzést!

E témáról további hasznos tanácsokat
a www.diabess.hu oldalon olvashat.

(szponzorált cikk)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!