Keresés
Close this search box.

Családi karanténszabály: anya főz, apa süt!

//

Napjainkban a megnövekedett otthoni teendők újszerű munkamegosztásra kényszerítik a családokat, a szülőket és a gyerekeket egyaránt. A sütés-főzés területén még plusz feladatot is jelenthet, hogy mindennapra megfelelő MENTES ételeket készítsünk, ha azt valamelyik családtag állapota – például cöliákia, lisztérzékenység, inzulinrezisztencia (IR) vagy egyéb panasz – indokolja. Ilyenkor még nagyobb kihívást jelent, hogy eleget tegyünk a folyton sütit követelő, édesszájú gyerekeknek, pláne, ha időnk sincs rá, mert otthonról dolgozunk.

Családi karanténszabály:
anya főz, apa süt!

Fehér liszt helyett

Azok, akik csak most tanulják a mentes étrend fortélyait, sokszor nem tudják, hogy milyen lisztet is használjanak a sütéshez. A legtöbben a teljes kiőrlésű lisztre állnak át, hiszen lassú felszívódású szénhidrát lévén, tökéletes választás diabétesz vagy inzulinrezisztencia esetén. Igen ám, viszont sok süteményhez nem illik, mert túlságosan tömörré válik így a tészta. Szerencsére ma már több liszt közül lehet választani, melyek remekül beilleszthetők a diétába, ráadásul az édességek elkészítéséhez is különleges állagot vagy épp plusz ízt adnak.

Ilyenek például a kókuszliszt, a mandulaliszt vagy a gluténmentes zabliszt, melyeket gabonalisztek helyett még a gluténmentes diétába is beilleszthetünk.

Jó ötlet lehet továbbá, ha ezeket a liszteket különböző arányban keverjük egy-egy sütemény vagy a palacsinta elkészítésekor.

Sajnos elsőre csak keveseknek sikerül eltalálni a megfelelő arányokat, de pár alkalom után mindenki kitapasztalja, hogy az általa választott alternatívákból milyen mennyiségeket érdemes használni. Célszerű utánanézni az édesítőszerek édesítő erejének is. A stevia körülbelül 30-szor édesebb a répacukornál, míg az eritrit édesítő ereje csupán 60-80%-a.

A mesterséges édesítőszerek pedig akár több százszor is édesebbek a répacukornál, így belőlük kis mennyiség is elegendő.

A legnagyobb mumus: a piskóta

A piskótatészta elkészítése sokaknak mumusnak számít, hiszen akkor az igazi, ha könnyű és jól feljön, majd nem esik össze. A gluténmentes zabpehely- és a kókuszlisztből remek piskótatésztát lehet sütni, ráadásul ez a keverék megfelel mind inzulinrezisztencia, mind lisztérzékenység esetén. Az alacsony szénhidráttartalom érdekében érdemes vizes piskótatésztát készítenünk.

Rétesekhez

Rétestésztát – ha valaki elfoglalt vagy nem egy igazi konyhatündér – egyszerűbb, ha a boltban veszi meg. Viszont arra érdemes figyelni, hogy ez a legtöbb esetben fehér lisztből készül! Nem kell lemondania azonban a finom almás rétesről az inzulinrezisztenciában szenvedőknek sem, hiszen már egyre több helyen kapni teljes kiőrlésű lisztből készült réteslapokat, így nekik sem kell otthon bajlódni azok elkészítésével.

Szabó Lucia
dietetikus
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!