Keresés
Close this search box.

Maradjunk „versenyképesek”!

//

Kedves Olvasó! A koronavírus-járványban a fertőzéstől való félelmünk mellett talán az a leginkább aggasztó, hogy nem tudjuk, mikor és hogyan lesz vége. Életünk sok területe bizonytalanná vált, s agyunkat, mentális stabilitásunkat épp ez a bizonytalanság, azaz a kontroll elvesztése teszi sebezhetővé.

Egyre több tudományos bizonyíték mutatja, hogy az agy „bizonytalanság-intoleranciája” sérülékennyé teszi az elmét, ez a legtöbb szorongásos zavar fő kiváltó tényezője. A bizonytalanságtól való félelem minden félelem és szorongás alapja, márpedig bizonytalanságból most alaposan kijut mindenkinek a világon. Nem tudjuk, mit várhatunk a jövőtől, mire készüljünk, s ez megzavarja a mindennapi rutint, szokásainkat, melyek fogódzót jelentenek életünkben. Ezáltal veszítünk magabiztosságunkból és problémamegoldó képességünkből.

Mivel nincs esélyünk megjósolni, mit hoz a holnap, jobban tesszük, ha mindennapos teendőinkre koncentrálunk, és minden erőnket egészségünk helyreállítására, védekezőképességünk erősítésére fordítjuk – ez most sokszorosan megtérülő befektetés!

Hétről hétre több száz új tanulmány jelenik meg a vírussal kapcsolatban, így egyre többet tudunk róla, s egyre világosabbá válik, hogy nem 1-2 hónapos küzdelem elé nézünk; hiába reméljük, hogy nem mutálódik; hogy elhal és nem tér vissza; hogy egyszer és mindenkorra immunissá válunk rá.

Így a világméretű összefogás és küzdelem mellett mindannyian egyénileg is harcolunk azért, hogy éveink múlása ellenére immunrendszerünk ne öregedjék, krónikus betegségeink száma ne szaporodjon, hogy „versenyképesek” maradjunk a koronavírussal szemben.

Tehát igen, érdemes maszkot hordani, kezet mosni, fertőtleníteni, távolságot tartani, otthon maradni! Ám aki nem tudja megoldani a teljes izolációt, az ablakán szellőztetéskor a porral, a környezetszennyező gázokkal vagy páracseppekkel „utazó” vírusok azonnali elpusztítását, annak további feladata is van: saját magát felküzdeni azon szerencsések csoportjába, akik ha fertőződnek is, legalább tünetmentesek maradnak.

Szakértők szerint ugyanis nem a vírus ölhet meg minket, hanem saját legyengült, vaktában bármire támadó immunrendszerünk. Ne feledjük, a halálos áldozatok (eddig) jórészt krónikus beteg, idős, kibillent immunrendszerű emberek voltak.

Tegyünk tehát minél többet az egészséges immunrendszerért megfelelő táplálkozással, célzott vitaminbevitellel, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyásával, rendszeres testmozgással! Mindehhez cikkeinkben is sok hasznos tanácsot olvashatnak.

Sikeres védekezést, jó egészséget kívánunk!

a Paramedica

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!