Keresés
Close this search box.

Panaszok a várandósság idején: ínygyulladás, hormonok okozzák?

//

A nők hormonháztartása a pubertástól a menstruációs ciklusokon és a terhességen át egészen a menopauzáig folyton változik. Kutatók komoly összefüggést találtak e változások és az ínygyulladás között, így a hölgyek jobban teszik, ha folyton készenlétben tartják a fogkefét, fogkrémet.

Panaszok a várandósság idején

Ínygyulladás: hormonok okozzák?

Egy tanulmány szerint a nők állandóan változó hormonszintje megváltoztatja a szájban uralkodó állapotokat: könnyebbé teszi a fogínyvérzést, szabadabb utat biztosít a baktériumoknak, ami súlyosbíthat olyan problémákat is, mint a csonttömegvesztés, a koraszülés és a vetélés.

A tanulmány szerint a nők alaposabban foglalkoznak fogaik és fogínyük egészségével, de ez indokolt is, különösen akkor, ha éppen hormonális változás alatt állnak, például serdülnek, babát várnak vagy a menopauza korszakát élik.

Különösen a terhesség alatt tapasztalhatnak sokan fog- és ínyproblémákat. A már kialakult fogínygyulladásra figyelmeztethet a fogínyvérzés, amellyel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hiszen ez a fogvesztés egyik leggyakoribb oka.

Ez a probléma, mely a népesség közel ötödét érinti, a szájban keletkező baktériumok túlzott elszaporodása, és az általuk keltett gyulladás miatt alakul ki.

Kevesen veszik tudomásul, hogy a tartós, visszatérő ínygyulladással nemcsak a fogvesztést, hanem például a memóriaromlást kockáztatják, de más következményekkel is számolniuk kell. Míg az ínybetegségek következményei visszafordíthatatlanok, addig megfelelő fogápolással megelőzhető a további romlás. A megoldás alapja a szájhigiénia: minimum napi kétszeri alapos, legalább két percig tartó fogmosás, valamint a fogközök tisztítása fogselyemmel.

Dr. Strémen Zsófia
fogszakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!