Keresés
Close this search box.

Panaszok a várandósság idején: striák

//

A fogantatás pillanatától kezdve számos változás megy végbe a szervezetben, melyek gyakran bőrproblémákat is eredményeznek. A hormonális hatásra végbemenő kötőszöveti változások egyike a striák megjelenése, amit könnyebb megelőzni, mint kezelni.

Panaszok a várandósság idején

Striák

A magzat növekedésével együtt a has körfogata is növekszik. Jórészt alkati tulajdonságok és genetikai tényezők kérdése, hogy milyen mértékben alakulnak ki egy nőnél a terhességi csíkok, vagyis a striák.

Fontos tudnunk tehát, hogy édesanyánknál és nagymamánknál vajon jelentkeztek-e és megmaradtak-e a striák, mivel akkor mi is számíthatunk rá, hogy bennünket is érinteni fog a párhuzamos, lilásvörös csíkok problémája.

Ilyen esetben még inkább ügyelnünk kell a megelőzésre, ami ez esetben a terhesség alatt erős melltartó és zsírosabb testápoló rendszeres használatát jelenti. Bizonyos hatóanyagok erősebb hidratáló hatásúak vagy tápanyagokban gazdagabbak, jobban segítik a bőr rugalmasságának megelőzését, ezért érdemes alga, kakaóvaj, kollagén vagy különböző természetes olajok (kiváló hatású a barackmagolaj) keverékével naponta többször átkenni az érintett testrészeket.

Ettől függetlenül érdemes már a terhesség első hónapjától erre a célra kifejlesztett speciális, stria elleni készítményeket alkalmazni. Fontos, hogy ne csak a has, de a mellek és a csípő területét is rendszeresen krémezzék a kismamák, hiszen striák itt is megjelenhetnek.

A terhesség utolsó harmadában a bőr nagyfokú megnyúlása miatt kialakuló viszkető érzés is csökkenthető rendszeres krémezéssel. A szülés után pedig fáslizással, alakformáló fehérneműkkel lehet elősegíteni a megnyúlt bőr összehúzódását.

A várandósság 9 hónapja és a szoptatás időszaka alatt érdemesebb természetes összetevőket tartalmazó készítményeket használni, hiszen ilyenkor fontos, hogy a lehető legkevesebb felesleges vegyszerrel, illatanyaggal érintkezzen a kismama.

A kezeléseket kitartóan folytatva halványabb, simább, feszesebb bőrt érhetünk el a problémás területeken.

Dr. Rózsa Annamária
bőrgyógyász szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!