Testmozgás: kreatív megoldások kinn és benn

//

A koronavírus-járvány ideje alatt a „maradj otthon” és a kötelező távolságtartás elvét követve sem mondhatunk le a napi rendszeres testmozgásról, mely a testi-lelki egészség fenntartásához kulcsfontosságú. Minden kreativitásunkra szükség lehet, hogy az időseknek és a gyerekeknek is vidám, pezsdítő, változatos mozgásformákat találjunk ki a „bezártság” előttünk álló időszakára.

Testmozgás:
kreatív megoldások kinn és benn

A rendszeres, kitartó testmozgás – a termelődő endorfinnak köszönhetően – bizonyítottan csökkenti a stresszt, a bezártság okozta szorongást, s közben az immunrendszert is erősíti.

Tudósok kimutatták, hogy az 1998-as hongkongi influenzajárvány idején az enyhe és közepes mértékű testmozgás (heti 3 alkalom) csökkentette az elhalálozás kockázatát. Ezt azzal magyarázták, hogy a rendszeres sporttevékenység jobban felkészíti az immunrendszert a vírusfertőzés leküzdésére.

Egy másik tanulmány azt is kimutatta, hogy influenza vírusfertőzés esetén a gyógyulási esélyeket a mértékletes testmozgás javította, míg a túlzásba vitt sport inkább káros hatásokkal járt.

E téren is érdemes megtalálnunk az „arany középutat”, ami idős emberek esetében egészen más lesz, mint az örökmozgó kisgyerekeknél. Ne feledjük, eddig az óvodában, iskolában minden nap mozogtak, sportoltak, most a távoktatás keretében ezt a feladatot is nekünk kell megoldanunk.

Vigyünk továbbra is rendszert életünkbe, az otthoni munka és tanulás mellett tartsunk fenn idősávot a sportnak, melyet a szobában, az erkélyen vagy a kertben végezhetünk. A bezártság ellenére ne engedjük, hogy a tanuláson kívül gyerekeink szabad idejüket is ülve, tv vagy számítógép előtt töltsék!

Legyünk kreatívak! Találjunk újabb és újabb mozgásformákat, melyek között szerepelhet a lépcsőzés, fogócskázás, bújócskázás, közös tánc, labdázás, hulahoppkarikázás, internet által kínált fitnesz-, aerobic- és jógaórák.

Őrizzük meg erőnlétünket a karantén időszakában is! Amíg lehet, menjünk a napfényre, a szabadba, hiszen sétálni, kocogni még maszkban is lehet!

Végül, legyünk optimisták, hogy a helyzet mielőbb jobbra fordul!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!