Keresés
Close this search box.

Új típusú védekezés a koronavírussal szemben

//

Már nem sejtszinten gondolkodunk, hanem behatoltunk a sejtekbe, a sejtek élethosszát, egészségét és működését alapvetően befolyásoló MITOKONDRIUMOK működését vizsgáljuk. E szemszögből a vitaminok és antioxidánsok szerepe átértékelődik, az immunfunkciók serkentése – és így a koronavírus elleni védekezés is – új megközelítéssel bővül.

Új típusú védekezés a koronavírussal szemben

A COVID-19 sajátos megbetegedési mintázatot mutat: a gyerekek és fiatalok, bár vírushordozók és fertőzőképesek, alig betegszenek meg, tüneteik enyhék, s a megbetegedési és halálozási kockázat az életkorral exponenciálisan nő.

Ennek szokásos magyarázata az „öregedő, legyengült szervezet” szokott lenni, pedig valójában nem az életévek, hanem konkrétan az immunrendszer öregedése, hatékonyságának csökkenése jelenti a kulcsot.

Az öregedés, a krónikus betegségek, az immunrendszer gyengülése összefügg a mitokondriumok számának csökkenésével. Minden biológiai és biokémiai folyamat energiafüggő. Sejtjeinkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát nyújtó vegyületet, azaz az ATP-t (adenozin trifoszfát). Az ATP lebomlásából nyert energia működteti a sejtek összes biokémiai folyamatát.

Az immunrendszer rendkívül energiaigényes. A mitokondriumok többlépcsős energiatermelő folyamatában az ATP termeléséhez nélkülözhetetlen a NAD+ (nicotinamide adenine dinucleotide), mely sok egyéb folyamatban is részt vesz. Szintjének csökkenése az öregedés egyik oka. Vizsgálatok szerint a szervezet NAD+ szintjét a nikotinamid ribozid és a rezveratrol (pterostilben) kombinált adásával lehet növelni. Ez a hatás tovább erősíthető többek között antioxidánsok, apigenint tartalmazó gyógygombák és quercetin bevitelével. A NAD+-nak – melynek szintje 40-60 éves korra a fiatalkori szint 50%-ára csökken – döntő szerepe van tehát az immunműködések fenntartásában, szintje meghatározza a fertőző betegségekkel szembeni védekezés hatékonyságát. Mindez nem teszi fölöslegessé az egészségügyi előírások betartásást!

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus
A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!