Keresés
Close this search box.

Kerti party 2020

//

Nyár elejére – mindannyiunk szerencséjére – a vírusvédelmi intézkedések már lehetővé teszik, hogy ismét találkozhassunk a családdal, rokonokkal, barátokkal. Kitűnő és minden szempontból biztonságos alkalom erre egy hangulatos, szabadtéri közös sütögetés, melyen minden generáció részt vehet, csak azokra kell figyelnünk, akik valamilyen ételallergia vagy -intolerancia miatt nem fogyaszthatják az ilyenkor szokásos ínyencségeket.

Kerti party 2020

A kerti party elmaradhatatlan sikerfogásai a finom fűszerekkel vagy ízletes szószokban pácolt, majd grillezett húsok, halak – s épp ezek okozhatnak gondot például a hisztaminintoleranciás vendégeknek, akiknél a füstölt húsok és egyek fűszerek sajnos „tiltólistán” vannak.

Miért nem ehetik ezeket?

A probléma megértéséhez érdemes tudnunk, hogy hisztaminintolerancia esetén a szervezet nem képes megfelelően lebontani a felszabaduló és/vagy szervezetbe jutó hisztamint. Ennek oka a hisztamin lebontásáért felelős DAO enzim csökkent termelődése. A hisztaminintolerancia diétával (és alkalmanként enzimpótlással) kezelhető. A diéta igen összetett, több élelmiszer – többek közt bizonyos gabonafélék, tejtermékek, zöldségek, húsok, halfélék, fűszerek és italok – kizárására is szükség lehet.

Hal: csak frissen vagy fagyasztva!

Grill alapanyagként, a húsok és a halak beszerzése során igyekezzünk minél frissebb árut vásárolni, ugyanis ami sokat állt, abban felszaporodhat a hisztamin. Mivel a halak igen romlandók (a magas fehérjetartalom miatt), még könnyebben keletkezik bennük hisztamin, így ha csak 1-2 órát állt, az is problémás lehet. Halak esetében – ha szabad levegőn tárolják – a baktériumok is előbb kezdik el lebontani, előbb keletkezik bennük hisztamin.

Halakat ezért inkább frissen fagyasztott, vákuumcsomagolt formában vásároljunk, a fagyasztóládából az alul lévőket (kevésbé kiolvadtakat) válasszuk. De a frissen, szemünk láttára kihorgászott hallal sem lövünk mellé. Hazaszállítás, további tárolás során ügyeljünk rá, hogy minél kevesebbet álljon a szatyorban, kocsiban, konyhapulton.

Halak közül hisztaminérzékenység esetén kerülni kell a füstölt halak, rákok, kagylók és egyéb tengeri gerinctelenek, valamint a halkészítmények (pl. pástétomok) fogyasztását!

Otthon mielőbb tegyük be őket a hűtőbe, fagyasztóba! A hűtőben maximum 1 napot álljon a hús, majd készítsük el és fogyasszuk is el!

Grillezéshez, a húsok ízesítéséhez amúgy is alkalmazunk fűszeres olajat, szószokat. Nagyon fontos, hogy ezek mindenképpen lepjék el a húst, mert az olaj – védőrétegként – megakadályozza, hogy a levegővel (és mikrobákkal) érintkezzen a hús felülete!

A hisztaminérzékenyek a húsok közül kerüljék az erősen pácolt, szárított, füstölt (felvágottak, kolbászfélék, krémek és pástétomok) húskészítményeket és a nem frissen, hanem előre ledarált húst!

Mivel fűszerezzünk?

A bolti, adalékanyaggal, tartósítószerrel teli fűszerkeverékek, húsleveskockák és a mindezeket tartalmazó konzervek, készételek egyértelműen „ tiltólistásak” a hisztaminérzékenyek számára. Azonban a „natúr”, „mono” fűszerek változatos felhasználása, kombinálása az egyes húsféleségekkel sok lehetőséget nyújt a kísérletezésre.

Vigyázni kell a chilivel, paprikával, pirospaprikával, mustárral, a magas illóolaj-tartalmú hagymafélékkel, de sokak számára kis mennyiségben nem okoznak problémát.

Fontos megjegyeznünk, hogy a fahéj és a szegfűszeg kis mennyiségben használható a hisztaminszegény étrendben is, de erős allergizáló hatásuk miatt egyeseknél tüneteket válthat ki.

Diéta: csak személyre szabottan!

Mivel a hisztaminérzékenység mértéke egyénenként jelentős eltérést mutathat, a diéta szigorúsága is ennek megfelelően – egyéni tolerancia függvényében – eltérő lehet. Nincs olyan étrend, amely mindenkinél egyformán beválna, hiszen az egyes ételekre adott reakció függ attól, hogy milyen mértékben csökkent a hisztaminlebontó enzim termelődése, de befolyásolhatja a stressz és a hormonális állapot is.

Érdemes tehát megkérdezni ilyen panasszal érintett vendégünket, hogy mit készíthetünk számára, amit panaszmentesen elfogyaszthat. A tartós tünetmentesség biztosítása érdekében a hisztaminérzékenyeknek amúgy is elengedhetetlen, hogy saját állapotukhoz igazodó, egyben a szervezetük számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrendet kövessék, amiben dietetikus segítségét is kérhetik.

Szarka Dorottya
dietetikus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!