Keresés
Close this search box.

Krónikus légúti betegség + dohányzás = kettős kockázat!

//

A koronavírus szempontjából a krónikus betegek és az idősek mellett a dohányosok is fokozott veszélyben vannak. Ha eddig nem tettük, most igazán érdemes rászánni magunkat a leszokásra, melynek jótékony hatásai már 2-3 nap után érezhetően javítják a légzési funkciót, a tüdő működését.

Krónikus légúti betegség + dohányzás = kettős kockázat!

Érdemes végiggondolnunk, hogy a légutak felszínén található, folyamatosan mozgásban lévő csillószőrös hámsejtek biztosítják számunkra a kórokozókkal és a levegőben található szennyeződésekkel szembeni fizikai védelmet . Fáradhatatlanul „söprik ki” a külvilág felé a betolakodókat, ám a dohányzás hatására lebénulnak, nem tudják ellátni védelmünket. Így a kórokozók gond nélkül megtapadhatnak a nyálkahártyán, és könnyen eljuthatnak az alsóbb légutakba, ahol akár súlyos betegséget is okozhatnak.

Magasabb rizikó!

A koronavírus szempontjából a rizikócsoportba tartozik az is, aki asztmás vagy COPD-s, azaz krónikus légúti betegségben szenved. Elsősorban a súlyosabb állapotú betegcsoportról van szó, ahol már olyan társbetegségek is gyakoriak, mint az elhízás, a szív-érrendszeri betegségek és a diabétesz.

Leszokni épp most?

A jelenlegi helyzetben a szorongás, az egészséggel és a munkával kapcsolatos egzisztenciális bizonytalanság csökkentésére növekedhet a dohányzás iránti igény. Ennek ellenére érdemes mérlegelni a fokozott kockázatot! Talán hihetetlennek tűnik, de a dohányzás abbahagyását követő 2-3 nap múlva már pozitív változásokat tapasztalhatunk a légzőszervekkel és a tüdő működésével kapcsolatban: kevesebb nyák képződik a garatban, csökkennek a légzési panaszok, a köhögés és a krákogás. Egy hónap múlva a köhögés és a légzési problémák rendeződnek, több lesz az energia, nagyobb az ellenállóképesség, kevesebb a légúti hurut. 2-3 hónap múlva pedig már a légzésfunkciós értékek is javulhatnak.

Enyhül a sóvárgás

A leszokás kapcsán az első 2-3 hét a kritikus időszak. Ezt követően a megvonási tünetek jelentősen enyhülnek. Ebben az időszakban érdemes helyettesítőként akár az e-cigarettát is bevetni, melynek átmeneti, rövid ideig tartó használata javasolt a nikotin tartalmú rágógumi és tapasz mellett. Nem javasolt azonban a cigaretta helyett tartósan rászokni az e-cigire, mert ez nem tekinthető a dohányzás kevésbé káros alternatívájának.

Kevesebb gyógyszer

Ha a leszokás mellett dönt, keresse fel tüdőgyógyász kezelőorvosát, aki ebben gyógyszeres segítséget is tud nyújtani. A dohányzás abbahagyását követően a krónikus légúti betegségek tünetei is javulnak, kevesebb gyógyszerre lehet szükség a tünetmentességhez.

Dr. Dózsa Izabella
tüdőgyógyász szakorvos
Tüdőközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!